Radičová nem akar az SDKÚ elnöke lenni

2010. július 17. - 16:06 | Belföld
Iveta Radičová kormányfő a Sme napilapnak adott interjúban először erősitette meg, hogy az SDKÚ novemberi kongresszusán nem pályázik a pártelnöki tisztségre. A párt vezetője igy vélhetően Mikuláš Dzurinda marad.

A pártban jelenleg nincs szó arról, hogy ebben a tisztségben más ellenfele lenne, mint Radičová volt „ Számomra jelenleg az elsőszámú feladat a stabil koalició megtartása, hogy együtt megvalósitsuk a kormány programnyilatkozatát“ – magyarázta a SME-ben Radičová. Olyan problémákra, mint például javaslatainak nem megfelelő párttámogatása, állitólag nem számit.

A SME szerint már hétfőn sor kerülhet az első vitára közte és az SDKÚ-DS elnöksége között, mely dönteni fog javaslatáról a SIS elnöki tisztségére.. Dzurinda eddigi javaslatait nem fogadta el, az elnök az elnökségben világos fölénnyel rendelkezik. Grigorij Mesežnikov politológus érthetőnek tartja Radičová döntését, hogy nem jelölteti magát. A kockázat szerinte akkor áll elő, amikor Dzurinda hatalmát az általa betöltött külügyminiszteri tisztség kereteit túllépve akarja majd megerősiteni. „Ha erre nem kerül sor, akkor ez további évekig kitarthat," mondta a SME számára a politológus.

(SITA)