SME: Sokba került a hátizsákba rejtett robbanóanyag

2010. július 22. - 11:33 | Belföld
A robbanóanyag esetéért Szlovákia 18 ezer eurót fizetett ki, tudta meg a Sme napilap a kártérités összegéről az infotörvény alapján benyújtott kérvényére kapott tájékoztatás szerint.

Robert Kaliňák (Smer-SD) hónapokig titkolta, mennyi pénzt kapott Štefan Gonda, akinek a hátizsákjába az év elején Írországba való elrepülése előtt egy rendőr robbanóanyagot csomagolt. Azt, hogy Gonda kapott kártérítést, a belügyminiszter többször is megemlítette, de soha sem közöle az összeg nagyságát, ezt csak az új kormány tette meg. A Sme napilap azonban szerdán nem tudta meg, milyen kulcs alapján állapították meg a kártérítést. A belügyminiszter sajtóosztálya szerdán nem tudta, hogy a kártérítést megfizettetik e azzal a rendőrrel, vagy a felettesével, aki a robbanszert elhelyezte. "A belügyminisztérium átvizsgálja a további lehetőségeket ebben az esetben“ - reagált a Sme számára Natália Hattalová, a belügyminisztérium munkatársa.

A minisztériummal kötött megállapodásból kitűnik, hogy az összeg nagyságának közzétételét maga Gonda nem kívánta. " Férjem megállapodott a kártérités nagyságában, tehát nyilván elégedettek vagyunk “ - mondta a Sme számára Monika Gondová, annak a szlovák polgárnak a férje, akiről annak idején a világ médiái irtak.

"A kártérítésnek bizonyos elégtételnek kellene lennie az elszenvedett kárért“ - mondta a Sme számára Pavel Nechala jogász. Szerinte a nyilvánosságnak joga volt ahhoz, hogy ismerje a Gondánek megítélt kártérítés nagyságát.

SITA