Simon: Anyagi kárpótlás lehetőségével bővül a kárpótlási törvény

2010. július 30. - 13:11 | Belföld
A szlovák földművelésügyi tárca javaslatot tett a kárpótlási szabályok megváltoztatására. A föld tulajdonjogára vonatkozó novella javaslatát már be is terjesztette – tájékoztatta a Paramétert Simon Zsolt földművelésügyi miniszter.

A javaslat szerint a volt tulajdonos földterületét csak az eredeti kataszterben kaphatja vissza, s ha ez objektív okok miatt nem lehetséges, a Szlovák Földalap anyagilag kárpótolja az igénylőt.

A változás végrehajtását a kormányprogram is tartalmazza, a kabinet szerint ugyanis a Földalap helyzete a kárpótlási folyamatok kapcsán túlbonyolódott, ami jelentősen hozzájárult a korrupció és a klientizmus terjedéséhez. A kabinet vitát is kezdeményez a tulajdon- és a használati jog nyilvántartásának egyszerűsítése céljából.

A kormány célja, hogy egy tulajdonos tulajdonát azonos kataszteren belül, egyetlen tulajdonlevéllel lehessen nyilvántartani, így a földterületek egységesítésére és előnyösebb kihasználására is sor kerülhet. A földalapból kivett földterület utáni illeték megszüntetést is tervezik.

Az egységes áfa (dph) megszüntetése egyes mezőgazdasági terményekre a mezőgazdasági, környezetvédelmi és régiófejlesztési miniszter, Simon Zsolt szerint ellentétben áll az európai jogalkotással, sőt Szlovákia Alkotmányával is. Amint azt a miniszter a pénteki sajtótájékoztatón kijelentette, az Európai Uniót is érdekli a kérdés.

A miniszter szerint a probléma abból ered, hogy ugyanarra a termékre kétfajta áfa létezik, aszerint, hogy azt egy élelmiszer-gyártó vagy pedig egy háztáji gazdálkodás állítja elő. Egyes termények esetében tehát diszkriminációra kerül sor. „A hús az hús, elképzelhetetlen, hogy az egyik esetben 19%, a másikban 6% legyen az adója ” – kommentálta a miniszter.

A reszort főnöke mégsem tervezi a jogi norma megváltoztatását, megvárja az EU kezdeményezését. Hozzátette, hogy amennyiben a háztáji termékek áfáját kiegyenlítenék, hatása a kistermelőkre csak a minimális lenne. Az áfa fizetése céljából azoknak a termelőknek és kereskedőknek kötelességük regisztráltatni magukat, akiknek az éves forgalma meghaladja a 49 790 eurót.

sita/para