Štefanov nem fél a büntetőjogi felelősségrevonástól

2010. augusztus 5. - 16:20 | Belföld

Az exminiszter, Igor Štefanov (SNS) nem tart attól, hogy a faliújságtender miatt büntetőjogi felelősségre vonnák.

A Sme mai számában adta hírül, hogy faliújságtender ügyében további jogcímen is nyomoznak, az egyik a köztisztviselői hatalommal való visszaélés. Gyanúsított a két exminiszter, Igor Štefanov és Marian Janušek, mindkettőt az SNS delegálta a bársonyszékbe.

“Mindig is mondtam, hogy az egész ügy, bármennyire is tűnjön törvényellenesnek vagy olyannak, ami nincs összhangban a törvénnyel, törvényesen volt lefolytatva” - jelentette ki Štefanov ma a összeférhetetlenséget vizsgáló bizottság ülése után, ahol alelnökként volt jelen. Saját bevallása szerint még nem volt semmilyen kihallgatáson.

A közebszerzési pályázat – ami faliújságtender néven híresült el – egy minisztériumi faliújságon volt közzétéve, és 11 millió eurót osztottak szét az alapján. Az egyetlen jelentkező, az Avocat és Zamedia cégek konzorciuma nyerte meg, amely Ján Slota köréhez köthető.

A Sme információi alapján az esetet a Speciális Ügyészség vizsgálja. 2009 őszén üzelmek közbeszerzés során bűntette miatt indított eljárást. Most újabb büntetőjogi kategóriákkal bővítették a nyomozást: lehetséges hűtlen kezelés, az európai közösségek érdekeinek megsértése és hivatali jogkörrel való visszaélés.

SITA/para