MKP: Bugár átvette a szlovák nacionalisták érvelését

2010. augusztus 14. - 17:46 | Belföld
Az MKP megdöbbenéssel tapasztalja, hogy Bugár Béla átvette a szlovák nacionalisták érvelését, és az Új Szó augusztus 14-ei számában provokációnak nevezte az MKP csak magyar nyelven hirdető választási óriásplakátjait - olvasható Berényi József pártelnöknek az Új Szó Online-hoz eljuttatott szombati sajtóközleményében.

"Az MKP továbbra is úgy véli, hogy egy demokratikus társadalomban minden politikai pártnak és politikusnak saját joga és felelőssége eldönteni, milyen nyelven szólítja meg a választópolgárait - szögezi le Berényi. - Az MKP elutasítja azt a gondolatiságot, mely szerint a magyar nyelv bármilyen közéleti használata provokáció lenne. Ezen hibás és nacionalista logika alapján ugyanis provokációnak tekinthető a magyar nyelvű folyóiratok és könyvek nyilvános árusítása is, hiszen azok nyelvét sem értheti a csak szlovákul beszélő polgár."

Az MKP egynyelvű választási mottói, mint például a „Sorsunk rajtunk múlik” vagy az „Együtt, közösségünkért” senkit sem sértett, így önmagában nem is provokálhatott - figyelmeztet a párt vezetője. A sajtóközlemény megjegyzi, hogy "voltak olyan Most-Híd képviselőjelöltek, akik például Dunaszerdahely környékén szintén egynyelvűen népszerűsítették önmagukat és pártjukat". "Provokatőrnek tartja tehát Bugár Béla saját képviselő társát is? - teszi fel a kérdést Berényi, majd hozzáfűzi: - Furcsa mód a mindenkori szlovák kormány csak az MKP egynyelvű óriásplakátjaival foglalkozik, más párt vagy politikus hirdetései felett pedig szemet hunynak."

(ujszo.com)