Simon javaslatáról nincs egyetértés a kormányban

2010. augusztus 16. - 09:00 | Belföld
A munkaügyi minisztériumnak nem tetszik teljes mértékben Simon Zsolt javaslata, mely szerint a mezőgazdasági földek igénybe vételéért kevesebbet kellene fizetni szeptembertől.

Simon javaslata szerint a földalapból való ideiglenes vagy tartós igénybe vételért négyzetméterenként 10 centet kellene fizetni. A jelenlegi jogszabályok szerint ideiglenesért egy eurót, a tartósért pedig 6-15 eurót kell fizetni. A kormány egyébként programnyilatkozatai közt is hangoztatta az illetékek megszüntetését. A mezőgazdasági miniszter egyelőre csökkentené mértéküket.

A javaslatot aktivisták mellett a munkaügyi tárca is bírálja, Jozef Mihállal az élen. Úgy véli, ez negatív hatással van a környezetre. A mezőgazdasági tárca szóvivője azonban úgy reagált a bírálatra, hogy a jelenlegi rendelkezés akadályozza a vállalkozói környezetet, ráadásul teret enged a korrupciónak. 

Környezetvédelmi aktivisták is petíciót indítottak a javaslat ellen, amelynek környezeti hatásai mellett az állami költségvetésből kieső bevételt is megemlítették. Az illetékek csökkentése esetén ugyanis mintegy 5 millió euró bevételkieséssel kellene számolni. 

Vanda Rybanská, Dunajská Lužná község aktivistája és az önkormányzat tagja szerint a legnagyobb hasznot a fejlesztők húznák a javaslatból. "Ezzel nagy mértékben a külföldi befektetők, és a nagyobb földbirtokosok kedvében járnának, akik kedvezőbb áron adhatnák el a földeket a fejlesztőknek" - jelentette ki. 

Dél-Szlovákiai községeknek, ahol magas bonitású földek vannak, a javaslat minden bizonnyal segítene befektetőket szerezni. "A legjobb az lenne, ha ezek az illetékek megszűnnének, de az lokalitástól is függ"- közölte Dušan Lengyel a szenci járásbeli Szemet (Kalinkovo) községből. Egyetért vele Szitási Ferenc, Lég polgármestere is, aki szerint rengeteg a termőföld, de kevés a befektető.

Sme.sk/para