Mikolaj távozóban még alákanyarintott egy tanszék létrehozási engedélyt

2010. augusztus 19. - 12:41 | Belföld

Ján Mikolaj volt oktatási miniszter távozása előtt 24 órával engedélyezte egy egyetemi tanszék létrehozását, amelyet az akkreditációs bizottság nem hagyott jóvá.

Ján Mikolaj ezzel an Fico-kormány közeli Marcela Gbúrová politológusnak készítette elő a terepet – írja a mai Sme napilap.

Gbúrová ezentúl a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem Filozófiai karának új tanszékét fogja vezetni, ahol doktoranduszjelölteket fognak oktatni. A dékán a férje, Ján Gbúr.

Ľubor Fišer, az Akkreditációs Bizottság (AB) elnöke nem elékszik, hogy Mikolaj ne respektálta volna valaha is a döntésüket. Ezúttal azonban az AB döntése ellenében kivételt tett. Fišer szerint azért nem ajánlották a tanszék létrehozását doktoranduszi szinten, mert a diákokat előbb bachelor szinten, majd mesterképzésen kell oktatni, és a harmadik szint eléréshez teljesíteni kell az akkreditációs feltételeket, azaz „folyamatosan nemzetközileg elismert kutatásokat” kell ott folytatni.

Marcela Gbúrovát médiaszakértők arra figyelmeztették, hogy nem helyénvaló politológusként véleményeznie a Smer-kormányt, mivel fizetett tanácsadója volt Dušan Čaplovič kormányalelnöknek. Ennek ellenére a köztévé többször idézte őt, általában a Fico-kormány védelmében. A 90-es években Gbúrová a HZDS majd az SDĽ képviselője volt.

SITA/para