Nagy változások előtt áll a helyhatósági választásokról szóló törvény?

2010. augusztus 20. - 14:36 | Belföld
Az OKS parlamentbe jutott négy képviselője javasolja, hogy szüntessék meg a helyhatósági választások előtti moratóriumot, amely 48 órával a választások előtt tiltja a kampányt.

Onrej Dostál, Peter Zajac, Peter Osuský és František Šebej, akik a Híd listáján jutottak az országházba, már benyújtották javaslatukat, amellyel a parlament várhatóan szeptemberi ülésszakán foglalkozik majd.

Javaslatuk értelmében megszűnne a törvény által megszabott időben történő kanpány tiltása, a választások előtti héten is közzé lehetne tenni közvélemény-kutatási eredményeket, emellett a választási bizottságok részeredményeket is közölhetnének a választásokról. 

A négy politikus emlékeztet, hogy a szlovák Alkotmány biztosítja az információhoz való hozzáférés ás a szólásszabadság jogát ehhez. Azzal érvelnek, hogy ezen jogok csak abban az esetben korlátozhatóak a törvény által, amennyiben a demokratikus társadalomban elkerülhetetlen intézkedésekről van szó a jogok és a szabadság védelmében, az állam biztonsága, a közrend, a közegészség, illetve a közerkölcs védelméről van szó. A helyhatósági választásokról szóló törvény szerintük nem esik ezek alá. 

Véleményük szerint ezzel a módosítással a törvény közelítene kicsit a parlamenti választásokról szóló jogszabályhoz. A helyhatósági választásokat november 27-én tartják.

Sme.sk/para