Plágiumszűrő: Közzétennék a weben a diplomamunkákat

2010. augusztus 20. - 15:59 | Belföld
Az oktatásügyi miniszter, Eugen Jurzyca támogatását is élvezi Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) javaslata, mely szerint azonnak végzős hallgatóknak, akik 2011 május 1. után adják le diplomamunkájukat, bele kell egyezniük, hogy azt közzétegyék az interneten.

Az oktatásügyi tárca ezzel szeretne védekezni a plagizálás ellen. "Ez egy erkölcsi jelzés, hogy kevesebbszer forduljon elő, hogy a hallgatók társaik munkáit másolják" - közölte a sajtóval Jurzyca. Hozzátette, a munkák minősége is nőhet ezáltal, ugyanis összehasonlíthatóak lesznek konkurens iskolák abszolvenseinek záródolgozataival.

Amennyiben jóváhagyják a javaslatot, jövő év május 1-jétől egy egységes weboldalon közzéteszik a bakalár-, diploma-, disszertációs, és habilitációs munkákat. Beblavý állítja, nem a diákok zsarolásáról van szó, konzultált róla az érvényben lévő szerzői jogról szóló törvény megalkotóival, valamint Lucia Žitňanská igazságügyminiszterrel is. Jelenleg is biztosítaniuk kell a hallgatóknak egy másolatot a könyvtárakban való közzétételre. 

A minisztérium nem tervezi a törvényt visszamenőlegesen alkalmazni, így csak azokat érinti majd, akik a hatályba lépés után adják le diplomamunkájukat. Mivel az iskolák már jelenleg is átfuttatják a munkákat egy rendszeren, amely ellenőrzi eredetiségüket, így a tárcavezető közlése szerint minimális invesztícióra van szükség. Jurzyca elmondta azt is, hogy még ebben a választási időszakban szankciókat szeretnének bevezetni plágium esetén. Ezek között lehet például a titulus megvonása.

SITA/para