Pravda: A magyarok az autonómiára emlékeztették Pozsonyt

2010. augusztus 21. - 13:10 | Belföld
A magyarok az autonómiára emlékeztették Pozsonyt címmel terjedelmes írásban foglalkozik szombaton a szlovák-magyar viszonnyal a Pravda napilap.

"Nem volt hosszú életű a nyugalom a Duna két partján. A kettős állampolgárságot lehetővé tevő törvény érvénybe lépésével a magyar politikusok a határon túli magyarok jogait illetően keményebb hangot ütöttek meg, s ezzel felhívták az új szlovák kormány figyelmét arra, hogy a két ország közti feszültség még a távolról sem a múlté" - írja az újság a címlapon indított anyagában.

A lap Németh Zsolt autonómiával, illetve Semjén Zsolt kettős állampolgársággal és az asszimilációs folyamat megállításával összefüggő szavait vette górcső alá.

A szlovák külügyminisztérium az újság szerint "langyosan" fogadta a nyilatkozatokat, s nem kívánt azokra reagálni. Bugár Béla, a Híd elnöke szerint Német Zsolt kijelentésével Pozsonynak csak akkor kellene foglalkoznia, ha az Szlovákiában hangzott volna el.

"Az Orbán-kormány eurokonform megoldást ajánl a magyar kisebbségnek. Szlovákiában a magyarok között azonban nincs igény az autonómiára" - mondta a lapnak Bugár. Ugyanakkor úgy vélte: a szlovák-magyar viszony megnyugvása érdekében egyelőre egyik fél sem tett semmiféle konkrét lépést.

Mária Sabolová, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) alelnöke szerint a szlovákiai magyar kisebbség jogállása megfelel a normáknak, s ezért nincs szüksége a felajánlott kettős állampolgárságra. Sabolovának meggyőződése, hogy januárig, a magyar jogszabály alkalmazásáig, a két fél megtalálja a megoldást. Az újság szerint egyelőre nem ismeretes, hogy miként akarja a szlovák koalíció megoldani a problémát. A Híd pártnak van konkrét elképzelése, de azt nem hozták nyilvánosságra.

Miroslav Číž, az ellenzéki Smer képviselője nacionalistának és elfogadhatatlannak minősítette a magyar politikusok kijelentéseit.

A Pravda kommentárjában azt írja: a Németh és Semjén kijelentései azt jelzik, a Fidesznek a nacionalizmus felélesztéséhez nincs szüksége arra, hogy Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja (SNS) a kormány tagja legyen, "jól megvannak nélküle is".

Úgy véli Magyarország gazdasági problémái a Fidesz hatalomra kerülése óta nemigen csökkennek. "Inkább fordítva, mert a megoldások helyett a politikusok csak összeesküvési elméleteket nyújtanak a lakosságnak, mondván, hogy minden rosszat Európa kényszerített a magyarokra, esetleg a nemzetközi imperializmus és a nemzetközi plutokrácia" - írja a lap. Megjegyzi: a "nagy adósságok" törlesztése hangzatos kijelentésekkel Szent István ünnepén könnyebb, mint a valóságos pénzügyi adósságok törlesztése.

"Ma világosan látható, hogy a 19. századi nacionalizmus újjáélesztése a mi kárunkra (a szlovákok kárára) és a vele való visszaélés a Fidesz részéről a belpolitikai harcokban nincs egyenes összefüggésben azzal, hogy milyen kormányzat van hatalmon Pozsonyban" - mutat rá a lap.

Mindezek alapján várható, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok a jövőben sem lesznek idillikusak, mert "a Fidesz jól megvan Slota nélkül is" - zárja kommentárját a Pravda.

(MTI)