Kötelező angol az alapiskola 3. évfolyamától

2010. augusztus 23. - 18:56 | Belföld
Az alapiskolások számára harmadik évfolyamtól lesz kötelező az angol nyelv oktatása, jelentette ki a Comenius gyermekegyetemen tett mai látogatása során az oktatási miniszter, Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) .

Az eredeti javaslat az angol oktatását már az első évfolyamtól bevezette volna. „Harmadik évfolyamban kezdjük, és meglátjuk, ha az iskolák jól fogadják, a második, esetleg az első évfolyamba toljuk át a kezdést” – válaszolt Jurzyca az egyik fiú kérdésére, aki arra is kíváncsi volt, tudja-e, hogy az idegen nyelvből mennyi rossz kifejezést lehet átvinni gyermekkorban az anyanyelvbe.

Az idegen nyelv tanulását harmadik évfolyamtól rendelet teszi kötelezővé, amit 2007-ben még Mikolaj (SNS) minisztersége alatt hagytak jóvá. 2011/12-től ez a nyelv nem lesz választható, minden tanuló egységesen angolul fog tanulni. Csupán másodikként választhatnak más idegen nyelvet.

A reszort vezetője ma elmondta a gyermekegyetem résztvevőionek, hogy azt szeretné, ha a szlovákoknak külföldön nem kellene másodrendű munkákkal megelégedniük. Szerinte a szlovák szakemberek nagyon gyakran dolgoznak tudásuknak nem megfelelő helyen, mivel nem beszélnek angolul.

sita/para