Megszűnne a professzorok kinevezésének visszatartása?

2010. augusztus 23. - 12:23 | Belföld
Tatiana Rosová (SDKÚ-DS) javaslata alapján az egyetemi rektorok egyenesen a köztársasági elnök elé terjeszthetnék javaslataikat professzorok kinevezéséről, miután azt az adott egyetem szakértői tanácsa jóváhagyta.

A parlament szeptemberben foglalkozik majd a javaslattal. Jelenleg elsőként az oktatásügyi miniszteren kell átmennie a kinevezési javaslatoknak. A törvény azonban nem rendelkezik határidőről e tekintetben. "A múltban többször is előfordult, hogy Ján Mikolaj miniszter visszatartotta a javaslatokat, vagyis nem továbbította azokat az államfőnek azonnal" - közölte Rosová. A professzorok kinevezésébe Csehországban sem szól bele a miniszter

Rosová elmondta, javaslatát támogatja Eugen Jurzyca oktatásügyi tárcavezető is. Véleménye szerint az oktatásügyi miniszter eszköze az Akkreditációs bizottság arra, hogy a professzorok minden kritériumot teljesítsenek. A folyamat további részében a szakértői tanácsok dolga elbírálni a kinevezésüket,majd a miniszter Rosová szerint már csak egy közvetítő, vagyis felesleges. 

SITA/para