Nem tetszik Harabinéknak, hogy tíz százalékkal kevesebbet fognak keresni

2010. augusztus 23. - 13:49 | Belföld
A Szlovák Bírói Tanács kategorikusan elutasítja a bírósági alkalmazottak fizetésének tízszázalékos csökkentését. Iveta Radičová kormányának azt a törekvését, hogy a közigazgatási alkalmazottak fizetését csökkentsék, a múlt héten hozták nyilvánosságra.

Eszerint kisebb fizetést kapnak a közalkalmazottak valamennyi költségvetési szervben, egyedül a tanítók fizetése marad a régi szinten.

„Ezzel az intézkedéssel nemcsak a bírósági ügyek intézése lassul, hanem tér nyílik a korrupcióra is” – magyarázta Štefan Harabin, a testület elnöke. Ha a bíróság elnöke be akarja tartani a törvényt, a felsőbb hivatalnokok, asszisztensek, és jegyzők amúgy sem nagy fizetését kell csökkentenie.

A bírók személyi költségeinek csökkentése ugyanis nem lehetséges, mivel a bírói fizetést törvény szabályozza. A bírói testület ezért arra szólítja fel a kormányt, hogy a bírák és a bírósági apparátus fizetését ne csökkentse. „A bírák, mint amint a múltban is tették, ezúttal is képesek lesznek kiharcolni az igazukat az Alkotmánybíróságon, de nem szabad megfeledkeznünk a többi bírósági alkalmazottról sem” – mondta Harabin.

sita/para