Három hét múlva népszavazás: A pártok közömbösek

2010. augusztus 24. - 12:27 | Belföld
A hat parlamenti párt közül csak a KDH és a SMER-SD delegált tagot a szeptember 18-án sorra kerülő népszavazást felügyelő Központi Választási Bizottságba.

A népszavazás kezdeményezője, a Szabadság és Szolidaritás és a petíciós bizottság sem képviselteti magát a testületben. A Központi Választási Bizottság alelnökei - a törvény szerint - Daniel Lipšic belügyminiszter és Ľudmila Benkovičová, a statisztikai hivatal elnöke. Így tehát 9 helyett 4 tagú a testület, amelynek két tagját eleve a törvény biztosítja. A szociáldemokratákat Róbert Madej, a kereszténydemokratákat Mária Kapelová képviseli.

A Központi Választási Bizottság négy tagjából hárman a mai ülésen letették az esküt. A sorosoláson azt a Mária Kapelovát választották elnökké, aki hiányzott a mai ülésről.

A szeptemberi népszavazáson a szavazásra jogosult állampolgárok hat kérdésben foglalhatnak állást. A televízió- és rádiókészülékek üzembentartási díjának eltörléséről, a parlamenti képviselők számának csökkentéséről és mentelmi joguk szűkítéséről, a kormány által várásolt gépkocsik legmagasabb árának meghatározásáról, az internetes szavazás lehetőségéről valamint a sajtótörvény módosításról dönthetnek Szlovákia polgárai.

Eddig egyedöl az SaS párt jelezte, hogy kampányolni fog a mozgósítás érdekében, de vajmi keveset látni ebből.

A pártok többsége úgy véli, a referendum felesleges, mert több pontját egyébként is érinti a kormányprogram.

SITA/para