Leváltották Muňkot, ügye a Korrupcióellenes Hivatal előtt

2010. augusztus 27. - 17:30 | Belföld
Iveta Radičová kassai sajtótájékoztatóján közölte, a kormány pénteken leváltotta a Szociális biztosító vezetőjét, a Smer-SD parlamenti képviselőjét, Dušan Muňkot.

A kormányfő elmondta, Muňko leváltásának okai olyan súlyosak, hogy ügyével a Korrupcióellenes Hivatal foglalkozik majd. Elmondása szerint az intézmény gazdálkodása területén történt súlyos törvénysértésekről van szó.

Jozef Mihál szociális ügyi miniszter tett javaslatot Muňko leváltására, amiért nem teljesítette funkciójából adódó feladatait. Sajtótájékoztatón közölte, hogy a felügyelő bizottság 10 határozatát nem teljesítette. Kiemelte, hogy a stratégiai célok által meghatározott feladatait sem látta el. Ez többek között a követelések behajtását jelenti, amelyek júniusban elérték a 867 ezer eurót. Mihál elmondta azt is, egyelőre senkit nem jelölt a pozícióra.

Dušan Muňkot a Fico-kormány nevezte ki a Szociális biztosító igazgatójává. Iveta Radičová kormánya a közelmúltban kifejezte nemtetszését, hogy az intézmény elnökeként Muňko részt vehetett a kormány ülésein, holott ő egyidejűleg a Smer parlamenti képviselője. Akkor felszólították a távozásra, azonban Muňko ezt elutasította. Eredetileg 2014-ben járt volna le mandátuma.

SITA/para