Tanévnyitás állami zászlóval, himnusszal

2010. augusztus 28. - 11:24 | Belföld
Szeptember elsejétől az állami iskolákban megfelelő helyen el kell helyezni az állami lobogót, továbbá a szlovák himnusz és az alkotmány bevezetőjének szövegét, az osztálytermekben a szlovák zászlót, továbbá a szlovák himnusz és az alkotmány bevezetőjének szövegét. Ezt az állami jelképekről elfogadott törvénymódosítás írja elő, amely szeptember elsejével lép érvénybe.

Az iskolai díszítést illető határozatok és az, hogy a Szlovák Televízióban, illetve a Szlovák Rádióban éjfél körül le kell játszani a himnuszt, lényegében az egyetlen, ami megmaradt az eredeti hazafiassági törvényjavaslatból, amelyet az SNS terjesztett elő a parlamentben. A hazafiassági törvényt, amelyet Ivan Gašparovič köztársasági elnök visszautalt a parlamentbe, a plénum nem hagyta jóvá. Ezt pótolta bizonyos értelemben az állami jelképekről szóló törvény.

Fico volt kormányfő törvénye azt is megszabja, hogy az állami zászlót és az alkotmány bevezetőjét azokban a helységekben is el kell helyezni, amelyekben ülést tartanak a különböző szintű önkormányzatok.A himnuszt a Szlovák Nemzeti Tanács, a kormány és az önkormányzati képviselőtestületek ülése előtt is kell eljátszani. Az iskolákban a tanév kezdetén és a tanév végén hangzik fel majd a himnusz. Kiesett a himnusz kötelező eljátszása minden sportesemény előtt; csak a fontos sportrendezvények előtt lesz kötelező.

sita/para