Program az aktívabb diákokért

2010. szeptember 3. - 16:21 | Belföld
A Škola, ktorej to myslí elnevezésű oktatási program negyedik évfolyamában 33 szlovákiai alap- és két középiskola tanárai vehetnek részt.

A kiválasztott iskolák tanárai olyan oktatásügyi metódusokat sajátíthatnak el, amelyek a diákok önálló gondolkodását, saját vélemény kialakítását, valamint a rendelkezésre álló információk hatékony elemzését segíti elő.

A program a Közép-Európai Alapítvány (CEF), a Slovnaft és az Orava Szövetség együttműködésével valósul meg. Idén összesen 77 tanintézmény jelentkezett a programra, amelynek előfeltétele, hogy az adott iskola tanárainak 75% abszolválja a programot és azt a gyakorlatban is alkalmazza.

Két modulból álló, akkreditált oktatásügyi programról van szó. "mindegyik alapiskolának lehetősége van abszolválni az első modult, melynek megnevezése - Olvasással és írással a kritikus gondolkodásért. A második modul - A kritikus gondolkodás támogatása - az elsőre épül, és azon iskolák abszolválhatják, akik az előző években már teljesítették az elsőt" - fejtette ki Zuzana Krátka, a CEF programkoordinátora. 

A program elvégzésével az iskolák egyfajta státuszt kapnak, mint az oktatás minőségének mérőszámát, ami javít a résztvevő iskolák versenyképességén. Ezt az elért státuszt három évente meg kell újítani.

Mindkét modul olyan interaktív oktatási folyamatokra készíti fel a tanárokat, amelynek alkalmazásával a diákot könnyebben be tudja kapcsolni a tanóra menetébe, és elősegíti, hogy a diák kritikus szemmel véleményezze az információkat. 

A program első három évfolyamába összesen 52 alap- és középiskola kapcsolódott be egész Szlovákiából. Az új módszereket mintegy 1500 tanár sajátíthatta el, ami pedig 21 ezer diák oktatásának minőségét javíthatta. 

A programról részletesebb információk nyerhetők a www.zdruzenieorava.sk, www.cef.sk, www.slovnaft.sk weboldalakon, illetve a zuzana @ cef.sk email-címen.

-para-