Parlamenti adok-kapok: Sulík megértést kér, az ellenzék pedig a távozását követeli

2010. szeptember 8. - 16:43 | Belföld

Folyik a parlamentben a házelnök visszahívására tett ellenzéki javaslat megvitatása. Fico a kormánypártiakhoz könyörög.

A parlament nem nem sokkal fél négy után kezdte meg ülését.A parlament elnökének, Richard S ulíknak a leváltását a Smerképviselői javasolták. Robert Fico, a legnagyobb ellenzéki pártelnöke felhívta a tapasztalt képviselőket, hogy ne csak atörékeny kormánykoalíció megtartása lebegjen a szemük előttcélként, ne hagyják a székében Sulíkot, hanem találjanak magukközött erre aposztra alkalmasabb személyt. Ficonak és pártjának a parlament elnökének tapasztalatlanságával van baja, többek között azt állítják, hogy Sulík sárba tiporja az alkotmányosságot, hogy pártja nem jelölt választási biztosokataz általuk kezdeményezett népszavazás kerületi választási bizottságaiba, azon felül nem tartják helyénvalónak a pártbillboardkampányát sem, amelynek központi motívumai olyan kijelentő mondatok, mint pl. Fico is részt vesz a referendumon, Gašparovič is részt vesz a referendumon stb. „Lehet, hogy megszoknánk az oukejt,amivel minden gondolatát kezdi és bejefezi” - szólalt fel Fico,és kijelentette azt is, hogy nem vesz részt a népszavazáson.

Sulík szerint hajánál fogva előrángatottt a leváltási kísérlet ellene.Fájlalja, hogy az ellenzéktől még 100 napos türelmi időt semkapott, hogy megmutathassa képességeit. Emlékeztetett, hogy a referendumot még azelőtt kezdeményezte a pártja, hogykormánytényezővé váltak volna. Ha érvénytelen lesz, személyesen fogja megköszönni Ficonak a pénzkidobást, aki hozzállásávalazon munkálkodik, hogy minél kevsebben járuljanak urnákhozszeptember 18-án. „Mindenesetre az semmi lesz ahhoz képest, amitaz ország vesztett a volt kormány ideje alatt” - szólalt felSulík.

Ján Podmanický (Smer):Felszólította Sulíkot, hogy hagyjon fel a nemzet hülyítésével.

Robert Kaliňák (Smer-SD): “Aparlament elnökének nincs színvonala.” Iskolásnak nevezte Sulík felszólalását és magatartását.

Sita/para