Svájc a legversenyképesebb ország, Szlovákia a legnagyobb visszaesést produkálta

2010. szeptember 9. - 12:11 | Belföld
Továbbra is Svájc a legversenyképesebb ország, Magyarország pedig javított, az 52. helyre került az előző évi 58. helyről a Világgazdasági Fórum (WEF) csütörtökön megjelent felmérése szerint, amely 139 országot rangsorolt.

Az előző felméréshez képest Magyarország 6 hellyel lépett előre, a két évvel korábbi vizsgálathoz viszonyítva pedig tíz hellyel ugrott feljebb a listán, a közép-kelet-európai térséget tekintve azonban továbbra is a középmezőnyhöz tartozik. A régió éllovasa Észtország, amely a 33. helyet foglalja el, utána Csehország következik a 36. helyen, és Magyarország előtt végzett Lengyelország, Szlovénia és Litvánia is.

A térségben Magyarország mellett Lengyelország javított a legnagyobb mértékben, az előző évi 46. helyről a 39.-re lépett előre. A legnagyobb visszaesést Szlovákia produkálta, 13 hellyel - messze Magyarország mögé -, a 60. helyre zuhant.

A gazdasági vezetők megkérdezésével készült felmérés szerint a szlovák üzleti élet fő problémái a nem kellően hatékony állami bürokrácia, a korrupció és a munkaügyi szabályozás hiányosságai. Magyarországgal kapcsolatban a megkérdezettek első helyen az adók szintjét említették, ezt az adózási szabályozás, majd a harmadik helyen a finanszírozás kérdése követte. A korrupció a negyedik.

A 12 szempont alapján összeállított úgynevezett globális versenyképességi index (GCI) szerint Magyarország leggyengébb pontja az innováció, erőssége pedig az egészségügy és az alapfokú oktatás.

A WEF vizsgálata szerint az üzleti erkölcsöt tekintve a lista utolsó ötödéhez tartozik Magyarország, a politikusokba vetett bizalom pedig rendkívül alacsony - ebből a szempontból Magyarország a 128. a 139-es listán. További jelentős gond az államadósság - Magyarország ebben a metszetben 123. -, nagy terhet jelent az állami szabályozás és viszonylag gyenge a befektetők védelme.

Ugyanakkor a lista első harmadába tartozik Magyarország egyebek között a közlekedési és a telekommunikációs infrastruktúra minőségét, a tőkeáramlás szabadságát és az exportpiacok kiterjedtségét tekintve.

Az összetett mutató, a GCI alapján összeállított lista elején nincs jelentős változás, továbbra is Svájc az első, az egykori listavezető Egyesült Államok pedig tovább veszített versenyképességéből, a 2.-ról a 4. helyre csúszott vissza, helyet cserélve Svédországgal. Az első tízből öt ország az Európai Unió tagja, az első húszban pedig tíz uniós tag van. Európa mellett Észak-Amerika és Ázsia tartozik az élbolyba, Kanada a 10., míg Szingapúr a 3. legversenyképesebb ország, Hongkong a 11., Tajvan pedig a 13. helyen áll a WEF idei rangsorában.

A genfi központú WEF 1971 óta működik, globális versenyképességi jelentését évente állítja össze, több mint 13 ezer gazdasági vezető megkérdezése alapján. A nemzetközi szervezet leginkább a davosi Világgazdasági Fórum kapcsán ismert, a kétévente rendezett találkozón a világ legbefolyásosabb politikusai, üzletemberei és tudósok vesznek részt.

mti/para