A Velencei Bizottság a szlovák államnyelvtörvényről is tárgyal

2010. szeptember 12. - 13:15 | Belföld
Várható, hogy állást foglalnak a szlovák államnyelvörvény kapcsán. A bizottság október 15-én és 16-án tárgyal erről a jogszabályról, mondta Ľuboš Schwarzbacher külügyminisztérium szóvivője. A Velencei Bizottság az Európa Tanács tanácsadó szerve. Az ülésen arról tárgyalnak, sérti-e az államnyelvtörvény az európai normákat.

A bizottság küldöttei már korábban tárgyalásokat folytattak a kisebbségeket képviselő szervezetekkel Szlovákiában. A vizsgálatot még az előző kormány kezdeményezte 2009 szeptemberében, amikor is a törvény hatályba lépett.

A vitatott törvény kapcsán azt bírálták a legtöbben, hogy szankcionálja a nem megfelelő nyelvhasználatot. Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa, korábban úgy nyilatkozott, hogy az államnyelvtörvény nem ellentétes az európai normákkal, de változtatásokat ajánlott a kormánynak, melyek elfogadásával a jogszabály jobban összhangba kerülne az  európai normákkal. Ezen javaslatok többségét még nem alkalmazták.

Iveta Radičová új kormánya azt ígérte, hogy megszünteti azokat a rendelkezéseket, melyek a kisebbségeket, és nyelvük használatát negatívan érinti. Daniel Krajcer kulturális minisztériumában el is készült az államnyelvtörvény módosításának javaslata, ám ez még mindig tartalmaz olyan pontokat, melyek lehetősé teszik azt, hogy a nyelvhasználat okán bírságot szabjanak ki.

mti/para