Parlamenti bizottság elé kell állnia Viera Tomanovának

2010. szeptember 13. - 17:22 | Belföld
A parlament öszeférhetetlenségi bizottsága vizsgálja azokat a szerződéseket, amelyek a volt munkaügyi miniszter és államtitkára, valamint a tárca oktatásügyi központja közt köttettek.

Kamil Krnáč (SaS) tett erre javaslatot. Andrea Devánová, a minisztérium sajtóosztályától közölte, hogy Viera Tomanová és egykori államtitkára, Emília Kršíková (mindketten Smer-SD) törvényt és alkotmányt is sértettek ezekkel a szerződésekkel, amit a tárca által elvégzett jogi elemzés is igazol. Az alkotmány ugyanis tiltja a miniszterek, illetve az államtitkárok számára a gazdasági tevékenységet, amennyiben az nem a saját vagyon kezelését, a tudományt, irodalmi, pedagógiai, vagy művészeti tevékenységet érint. Hozzátette, hogy a közérdek védelméről szóló törvény kimondja azt is, hogy még egy évvel a mandátumuk lejárta után sem írhatnak alá megbízatási szerződést. Emellett épp a munkaügyi miniszter feladata lett volna a tárca oktatásügyi központjának ellenőrzése. Ennek megfelelően pedig az ezáltal történő mellékkereset szintén érdekkonfliktust jelez.

Andrea Devánová szerint a legérdekesebb az a tény, hogy Kršíková a kimutatások alapján 135 órát dolgozott különböző projekteken idén májusban és júniusban, ami mellett államtitkári munkáját is végezte. Ez pedig standard munkaidőt alapul véve 479 munkaórát tesz ki, ami azt jelenti hogy a hétvégéket és ünnepeket is számítva napi 8 órát kellett volna dolgoznia. Devánová elmondása szerint még hihetetlenebb a tény, hogy az aláírt megbízatási szerződések alapján idén januártól 2012 áprilisáig 3265 órát dolgozott volna le (a szám akkor jön ki, ha továbbra is államtitkárként dolgozott volna). Ez pedig már 9,6 munkaórát jelent naponta, beleértve a hétvégéket és ünnepnapokat is, vagy pedig 13,1 órás munkaidőt munkanapokon.

A tárca mindkét vezetőjének megbízatási szerződéseit már felmondták. Tomanová akkor lépett vissza a szerződésektől, amelyek mintegy 60 ezer eurót hoztak volna számára, amikor már a minisztérium figyelmeztetett a kétes szerződésekre. Kršíková ugyanilyen szerződésekkel 77 ezer eurót keresett volna 2013-ig.

SITA/para