Liberalizálná a nyelvtörvényt a kulturális minisztérium

2010. szeptember 17. - 13:01 | Belföld
Daniel Krajcer kulturális miniszter nem akar kétnyelvű emléktáblákat avatni, csak szélsőséges esetekben alkalmazná a pénzbüntetéseket, az állami alkalmazottak használhatnák a kisebbség nyelvét, és a kulturális jellegű hirdetményeken és a reklámokban sem lenne kötelező az államnyelv használata.

A Daniel Krajcer (SaS) vezette kulturális minisztérium nyelvtörvény-módosítása 2011 január elsejétől lenne érvényben. Az elképzelés szerint liberálisabb körülményeket biztosítanának a kisebbségi nyelvhasználatban, a kormány a jövő héten tárgyal a törvénymódosításról. A módosító javaslat több pontban megegyezik az 1999-es nyelvtörvénnyel.

Ellentétben a 2009-ben a Fico-kormány által elfogadott törvénymódosítással a kulturális minisztérium nem akarja ellenőrizni az államnyelv használatát a hivatali érintkezésben. A jelenleg hatályban lévő nyelvtörvény szerint a minisztérium 100-tól 5000 euróig terjedő pénzbüntetést szabhat ki a törvény megsértéséért. Daniel Krajcer tárcavezető a bírságokra csak utolsó lehetőségként tekint, a hangsúlyt a figyelmeztetésre helyezné, és elegendő időt hagyna az érintetteknek a törvényellenes állapot megszüntetésére. A törvénymódosítás szerint nem kötelező államnyelven megjelentetni a kisebbség nyelvén íródott kulturális jellegű hirdetményeket, színház- és moziműsorokat, múzeumok, fesztiválok, kulturális rendezvények programjait.

Az SaS javaslata szerint azon a településen, ahol a kisebbség aránya eléri a 20 százalékot, az önkormányzati ülésekről szóló jegyzőkönyvet lehetne magyar nyelven is vezetni, és elég utólag lefordítani szlovákra, ami az adott önkormányzat feladata.

A kulturális minisztérium megszüntetné azt a rendelkezést is, miszerint minden emléktábla szövegét a minisztériumnak kellene jóváhagynia, és ellenőrizni, hogy első helyen az államnyelv szerepel. A módosítás szerint tehát egynyelvű emléktáblákat is el lehetne helyezni.

(parameter)