Népszavazás: Gašparovič nem szavaz, Dzurinda mégiscsak voksolt, a részvétel alacsony

2010. szeptember 18. - 19:45 | Belföld

FRISSÍTVE: Annak ellenére, hogy az SDKÚ-DS nem szólította fel szavazóit, hogy vegyenek részt a népszavazáson, a párt vezetője, Mikuláš Dzurinda leadta voksát. Ivan Gašparovič köztársasági elnök nem megy el a népszavazásra, nem adja le voksát. Gašparovič nem szeretne részt venni abban a propagandában, amit egy párt azért kezdeményezett, hogy bejusson a parlamentbe, mondta el az államfő szóvivője.

A népszavazáson való részvétel a polgárok szabad akaratától függ. Az én esetemben még közrejátszott az is, hogy tisztelem azokat az embereket akik állampolgári kötelességeiket teljesítik, magyarázta Dzurinda azt, hogy mégiscsak miért jött el  szavazni.

Elsősorban azokra az emberekre gondolt, akik aláírták a referendumot kiváltó petíciót.

Dzurinda szerint Robert Fico azért szólította fel híveit, hogy ne vegyenek részt a népszavazáson, mert fél a képviselők mentelmi jogának szűkítésétől.

Ugyanakkor katasztrófának sem tartaná ha véletlenül nem lenne érvényes a referendum, tette hozzá.

Gašparovič feleslegesnek és a közpénzek elherdálásának tartja a referendumot.

Nyitra megyében szintén nem tobzódik a szavazási hajlandóság. A részvételi arány 10 százalék körül van és estig nem várható, hogy különösebben megugrana, mondta el Milan Buffa a megyei választási bizottság tagja.

Talán nem a hiányos kampány, hanem az emberek érdektelensége lehet az alacsony részvétel oka tette hozzá Buffa.

A kérdések bonyolult megfogalmazása ugyanakkor gondot jelenthet elsősorban a magyar lakosságnak de általánosan gyakoriak az értelmezési problémák a polgárok részéről.

Az esemény eddig az időpontig problémamentesen folyik.

sita/para