Csütörtökön rendkívüli kormányülés a nyelvtörvény ügyében

2010. szeptember 22. - 18:35 | Belföld

Ha a kormány a nyelvtörvényt fel akarja vetetni a parlament októberi ülésszakának programjába, akkor e hét végéig jóvá kell hagynia a javaslatot. Krajcer beismerte, hogy már csak a Most-Híd vezetőjével, Bugár Bélával tárgyal.

A miniszterek csütörtökön feltehetően rendkívüli ülésen gyűlnek össze, hogy a nyelvtörvényről tárgyaljanak. Ezt a mai kormányülés után Daniel Krajcer kulturális miniszter jelentette ki, aki a törvény előterjesztője. A kabinet a mai ülésen ezt a programpontot levette a napirendről.

„Lassan közeledünk a megegyezéshez, de még mindig vitatkozunk néhány pontról” – mondta az ülés után Krajcer. A kormánynak a nyelvtörvény jóváhagyására egy hete maradt, amennyiben a módosítást a parlament októberi ülésszakának programjába fel akarja vetetni.

A koalíciós partnerek nem jutnak egyetértésre abban, hogy a bírságokat teljesen meg kellene-e szüntetni, vagy csak mérsékeljék őket. A Most-Híd-OKS a teljes eltörlés mellett van, a SaS meg szeretné a bírságokat hagyni olyan esetre, amikor a figyelmeztetés ellenére sem kerül sor a törvénysértés eltávolítására. „Bugárral tárgyalni fogok, és ez ebben a pillanatban elég lesz, hiszen a többi koalíciós partner tegnap már kifejtette álláspontját” – mondta Krajcer. Hozzátette, hogy a koalíciós partnerek megjegyzéseit folyamatosan beledolgozza a javaslatba, hogy az végül mindenki által elfogadható legyen.

A nyelvtörvény módosítása 2011. január 1-jén lépne hatályba.

SITA