Hogyan változik a gyermekgondozási segély?

2010. szeptember 23. - 18:03 | Belföld

Az egyenlő gyermekgondozási segély bevezetését Jozef Mihál munka- és családügyi miniszter szerint „nagyon erőteljesen szorgalmazta a KDH”.

A jövő évtől a munka-, szociális és családügyi hivatalok egyenlő gyermekgondozási segélyt fognak folyósítania 190,1 euró összegben. A kormány szerdai ülésén jóváhagyott egyenlő gyermekgondozási segély bevezetéséről szóló törvénymódosítás nem érinti azokat, akiknek már járt, vagy akinek év végéig hagyják jóvá a 256 vagy 164,22 eurós segélyt.

„Semmiféle átmeneti megoldás nem lesz, mindannyian az új törvény szerint kapják a segélyt. Én személyesen azt támogatom, hogy ugrásszerűen térjünk át a 190 euróra, és kész” – jelentette ki Mihál. A a munka-, szociális és családügyi minisztérium adatai szerint a támogatottak háromnegyedénél a segély kb. 25 euróval több lesz, a szülők maradék negyede esetében a mintegy 66 euróval csökkenni fog. Az egyenlő gyermekgondozási segély bevezetését Jozef Mihál munka- és családügyi miniszter szerint „nagyon erőteljesen szorgalmazta a KDH”.

„Megszüntetjük a pótcsaládok és a rokkant gyereket nevelő családok diszkriminálását” – hangsúlyozta a munka- és családügyi miniszter, Jozef Mihál. Magasabb támogatást fognak kapni a gyermeknevelési szabadságuk egész idejére, ami a rokkant gyermekek esetében azok 6 éves koráig tart. Jelenleg azok a szülők, akik gyermekgondozási okokból a gyermek kétéves koráig otthon maradtak, elvesztették kereseti bevételüket, és teljesítik a gyermekgondozási segély feltételeit, 256 eurót kapnak, majd két év elteltével a támogatás 164,22 euróra csökken. Ha a szülő nem teljesíti a gyermekgondozási segélyre vonatkozó feltételeket, a gyermek születésétől annak hároméves koráig 164,22 eurót kap.

Jövő évtől a gyermeket nevelő szülő a segély mellett a gyermekgondozási segélyről szóló törvény értelmében munkát is vállalhat. A bevétellel járó tevékenységet bármilyen formában végezheti, ez nem lesz hatással a segély kifizetésére. A minisztérium javaslata szerint a gyermekgondozás maximális összegét 164,22 euróról havi 300 euróra emelnék – az összeget főleg a nehéz szociális körülmények között élők igényelhetik majd.

SITA