Legtöbb esetben növekszik, valakinél viszont csökken a gyermekgondozási segély

2010. szeptember 23. - 08:18 | Belföld
A kormány jóváhagyta az egyenlő gyermekgondozási segély bevezetését 190 euró összegben. Amint arról a munka-, szociális és családügyi minisztérium tájékoztatott, a támogatottak háromnegyedénél a segély kb. 25 euróval több lesz, a szülők maradék negyede esetében a mintegy 66 euróval csökkenni fog.
„Megszüntetjük a pótcsaládok és a rokkant gyereket nevelő családok diszkriminálását” – hangsúlyozta a munka- és családügyi miniszter, Jozef Mihál. Magasabb támogatást fognak kapni a gyermeknevelési szabadságuk egész idejére, ami a rokkant gyermekek esetében azok 6 éves koráig tart. Jelenleg azok a szülők, akik gyermekgondozási okokból a gyermek kétéves koráig otthon maradtak, elvesztették kereseti bevételüket, és teljesítik a gyermekgondozási segély feltételeit, 256 eurót kapnak, majd két év elteltével a támogatás 164,22 euróra csökken. Ha a szülő nem teljesíti a gyermekgondozási segélyre vonatkozó feltételeket, a gyermek születésétől annak hároméves koráig 164,22
eurót kap.

Jövő évtől a gyermeket nevelő szülő a segély mellett a gyermekgondozási segélyről szóló törvény értelmében munkát is vállalhat. A bevétellel járó tevékenységet bármilyen formában végezheti, és nem lesz hatással a segély kifizetésére. A minisztérium javaslata szerint a gyermekgondozás maximális összegét 164,22 euróról havi 300 euróra emelnék – az összeget főleg a nehéz szociális körülmények között élők igényelhetik majd.

SITA/para