MKP a nyelvtörvényről: Semmilyen szankció nem maradhat

2010. szeptember 24. - 18:23 | Belföld
A Magyar Koalíció Pártja szerint a nyelvtörvény elsősorban a megfélemlítés és a magyarokkal szembeni alaptalan bizalmatlanság keltésének eszköze. A párt közleményében úgy fogalmaz, hogy sajnálattal veszi tudomásul, hogy ezen a tényen az új kormány nem változtat, csak szűkíti a jogszabály érvényességét.

Az MKP továbbra is a nyelvtörvény teljes eltörlését tartja az egyetlen megoldásnak. Az utolsó lehetőségként a szankciók eltörlését még elfogadható kompromisszumnak tekintenék.

A nyelvtörvény a szlovákiai magyarokkal szembeni megalapozatlan bizalmatlanságból fakadó megfélemlítés politikájának fő eszköze, hangsúlyozza Berényi József, az MKP elnöke. Hozzáteszi, az új koalíció ezen a helyzeten alapjában nem változtat, mindössze leszűkíti a büntethetők körét a szlovákiai magyar polgármesterekre és a helyi önkormányzati képviselőkre.

Mindenki, aki ezt a törvényt megszavazza, az tulajdonképpen felvállalja és tovább élteti a magyarokkal szemben tanúsított megfélemlítés politikáját, különös tekintettel a polgármesterekre és a helyi önkormányzati képviselőkre vonatkozóan, állítja Berényi.

Az MKP meg van győződve arról, hogy a falvak és városok polgármesterei tudják azt, hogy mikor kell magyarul, vagy mindkét nyelven tájékoztatniuk a nyilvánosságot, hogy a községek minden lakosa otthon érezhesse magát a településen.

Az MKP kivetnivalónak tartja, hogy amikor életveszély kapcsán kötelező szlovákul tájékoztatni, elképzelhetőnek tartja, hogy ebben az esetben az emberek kisebbségi nyelveken nem kapnának információkat.

fh/sita/para