Dzurinda holnap maratont fut Budapesten

2010. szeptember 25. - 12:43 | Belföld
Mikuláš Dzurinda külügyminiszterként először látogat Budapestre, ahol vasárnap elindul egy maratoni futóversenyen. "Azokat a dolgokat keressük, melyek összekapcsolnak bennünket, és a sport egyértelműen összeköt" - mondta a szóvivő.

Mikuláš Dzurinda, a külügyi tárca vezetője miniszterként először készül Budapestre, vasárnap elindul az ottani maratoni futóversenyen. Zora Bútorová szociológus ezt lépést üdvözölte. "Mint a miniszter maga is mondta, ez a jóakarat aktusa, így is kell értelmezni" - mondta Bútorová a SITA hírügynökségnek. A szociológus azt állítja, Dzurinda ezzel azt is meg akarja mutatni, hogy a feszült viszony a javulás útján van és nincsenek semmiféle előítéletei Szlovákia déli szomszédjának polgáraival szemben.

A budapesti maraton immár a huszonnegyedik melyet az 55 éves Dzurinda teljesít. A legjobb idejét, 2 óra 54 perc és 57 másodpercet még 1985-ben futotta.

"A budapesti maratonon Dzurinda még soha nem futott" - tájékoztatta a SITA hírügynökséget Ľuboš Schwarzbacher külügyi szóvivő. Arra a kérdésre, miért döntött úgy, hogy rajthoz áll Budapesten, Schwarzbacher azt válaszolta, hogy ez Dzurinda spontán ötlete volt. "Mivel már futott maratont New Yorkban, Londonban, Prágában, úgy gondolta, miért nem futhatna Budapesten is. Azokat a dolgokat akarjuk keresni, melyek összekapcsolnak bennünket, és a sport egyértelműen összeköt" - magyarázta Schwarzbacher.

Dzurinda maratoni futóként már akkor is ismert volt, amikor 1998 és 2006 között miniszterelnök volt. A budapesti maraton nem az első "szimbolikus" futása lesz. Dzurinda 2001 november 4-én elindult a világhírű New York-i maratoni versenyen is. A futást abban az évben a 2001. szeptember 11-i terrorista támadás áldozatai emlékének szentelték. Dzurinda akkor magánemberként és testőrei nélkül utazott New York-ba.

A budapesti maraton idén ünnepli fennállása 25. évfordulóját. A résztvevők között Dzurindán kívül további 32 szlovákiai futó is lesz.

(SITA)