Alkotmánybíróság: Zöldet kaptak a kisebbségi földrajznevek

2010. szeptember 29. - 14:00 | Belföld

Első helyen szerepelhet a földrajzi nevek kisebbségi változata a nemzetiségi oktatási tankönyvekben.

Az Alkotmánybíróság elutasította 31 parlamenti képviselő indítványát, akik, azt kifogásolták, hogy a tankönyvekben előbb kisebbégi nyelven lehet feltüntetni a földrajzi neveket. Az Alkotmánybíróság kedden ismertetett állásfoglalásában megerősítette, hogy nem kell előbb a szlovák névalakot feltüntetni.

A Fico-kormány két kisebbik koalíciós pártja, az SNS és a HZDS vitte az alkotmánybíróság elé a módosított tanügyi törvényt, amely lehetővé tette a kisebbségi tankönyvekben a földrajzi nevek kétnyelvű használatát. A beadványt az SNS 19 és HZDS 12 képviselője írta alá. A beadvány aláírói azt követelték a testülettől, hogy az ügyben való döntéséig függessze fel a törvény hatályát.

A "tankönyvügyet" Ján Mikolaj oktatási miniszter azon 2008-ban hozott döntése robbantotta ki, hogy a jövőben a szlovákiai magyar tankönyvekben kizárólag szlovák nyelven legyenek feltüntetve a szlovákiai földrajzi nevek. A rendelet azonnal kiváltotta a szlovákiai magyarság tiltakozását, s feszültséget okozott Pozsony és Budapest viszonyában is.

Robert Fico kormányfő 2008 novemberében Komáromban Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel találkozva nyilvánosan megígérte, hogy rendezni fogják az ügyet. A szlovák parlament Fico pártjának (Smer) támogatásával decemberben el is fogadta a módosított oktatásügyi törvényt, amely lehetővé tette a kétnyelvű - előbb a kisebbségi, majd a szlovák - megnevezések használatát a szlovákiai kisebbségi tankönyvekben. A Smer Gašparovič vétójának leszavazásában is segített az MKP-nek és az akkori ellenzéknek. A vitatott törvény tavaly április elején lépett életbe.SITA