Chmel és Vollebaek nyelvtörvényről és az állampolgársági törvényről is egyeztettek

2010. szeptember 29. - 19:08 | Belföld
Rudolf Chmel emberi jogokért és kisebbségekért felelős kormányalelnök és Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa a szlovák államnyelvtörvényről és a magyar állampolgársági jogszabályról is tárgyalt szerdán Pozsonyban.

Szóba került készülőben levő kisebbségek nyelvhasználatát szabályozó törvény, valamint a kisebbségi kultúrák finanszírozására vonatkozó jogszabály is.

Vollebaek leszögezte, jó lépésnek tartja a nyelvtörvény kormány által elfogadott módosítási javaslatát, ám egyelőre nem kívánt konkrétumokról nyilatkozni, mert a törvény angol nyelvű verzióját csak egy nappal korábban kapta meg. Kijelentette azonban, jobb lenne, ha a törvényből teljes egészében törölnék a szankcionálás lehetőségét.

Rudolf Chmel arról tájékoztatta Volleabeket, hogy hivatalában jelenleg a kisebbségek nyelvhasználatát szabályozó törvény módosítási javaslatán dolgoznak, amely még ezé évben a parlament elé kerülhet.
A felek megegyeztek abban, hogy a továbbiakban rendszeresen egyeztetnek majd a szóban forgó jogszabály javaslatáról is.

A megbeszélés tárgya volt a szlovák parlament által elfogadott kettős állampolgárságról szóló jogszabály is, amellyel kapcsolatosan Vollebaek megjegyezte, úgy látja, szlovák részről van készség változtatásra.

sita/para