VÖRÖSISZAP: Ellenőrzik a szlovákiai tározókat

A magyarországi vörösiszap-katasztrófa után Nagy József környezetvédelmi államtitkár utasítást adott a devecserihez hasonló szlovákiai tározók biztonsági feltételeinek ellenőrzésére.

"Nagy József, a földművelésügyi minisztérium környezetvédelmi államtitkára utasítást adott a veszélyes tározók biztonsági feltételeinek ellenőrzésére a magyarországihoz hasonló baleset elkerülése érdekében" – tájékoztatott Ďurica Katalin, a mezőgazdasági, környezetvédelmi és régiófejlesztési minisztérium szóvivője.

Információink szerint Szlovákiában Garamszentkereszten (Žiar nad Hronom) van a devecserihez hasonló vörösiszap-tározó. Azonban 1997 óta más technológiával gyártják az alumíniumot, amelynek mellékterméke is más, környzetebarátabb. Ezen kívül még Predajná (Breznóbányai járás), Slovinky (Iglói járás) és Zemianske Kostoľany (Trencséni kerület) helységekben vannak veszélyes tározók.

Magyarországon, az ajkai timföldgyár iszaptározójának hétfői gátszakadása miatt 600-700 ezer (más hírek szerint egymillió) köbméter súlyosan mérgező és maró vörösiszap zúdult három településre Veszprém megyében. A katasztrófa négy halálos áldozatot követelt, több embert még keresnek. A legutóbbi információk szerint a katasztrófa sérültjei közül 61 embert ápolnak még.

para/fh