Krajcerék megreformálják a TASR hírügynökséget

2010. október 8. - 13:30 | Belföld
A Szlovák Köztársaság Hírügynökségét (TASR) reformálni kell - szögezi le a kormányprogram kulturális tárcával foglalkozó része.
Daniel Krajcer miniszter szerint a kormány arra törekszik, hogy a hírügynökség működését úgy szabályozza, hogy nem merüljenek fel kérdések annak vállalkozásaival kapcsolatban, mivel "ha a TASR megfizetteti az állami szektornak és a közigazgatásnak nyújtott szolgáltatásait , akkor legitim a kérdés, hogy mennyire dotálja még az állam az ilyen intézményt. De ezek olyan kérdések, melyeket a TASR koncepciós megváltoztatásánál, transzformációjánál fogunk rendezni," mondta Daniel Krajcer, kulturális és idegenforgalmi miniszter az SITA hírügynökségnek.

"Tény, hogy a TASR bizonyos nem teljesen világos pozícióban van. Az egyik oldalon állami dotációt kap, a másik oldalon az állami intézmények fizetnek a szolgáltatásokért, melyeket a TASR nyújt nekik" - tette hozzá a miniszter. A TASR transzformációjának ki kellene küszöbölnie ezeket az ellentmondásokat. Krajcer számára ez "egyike a koncepciós feladatoknak", és intenzíven akar ezzel foglalkozni, úgy, hogy a TASR transzformációjára már a jövő évben sor kerüljön.

A másik oldalon emlékeztet arra, hogy a "TASR ebben a pillanatban olyan feladatokat teljesít, melyek csak nehezen várhatóak el egy kommersz ügynökségtől." A miniszter szerint valósan kell megnevezni a jelenlegi helyzetet. A TASR vezetősége az utóbbi időben néhány racionalizációs intézkedést foganatosított, hatékonnyá tette működését. "A vezérigazgató (Jaroslav Rezník, a szerk. megj.) koncepciót nyújtott át nekem, mely szerint 2014-ben a hírügynökséget már nem kellene dotálni az állami költségvetésből. Értékelem ezt az ésszerűsítést" - tette hozzá Daniel Krajcer.

SITA/para

Címkék: Daniel Krajcer, TASR