Aláírásgyűjtés az anyanyelvhasználatért

2010. október 12. - 15:57 | Belföld
Aláírásgyűjtés kezdődött a szabad anyanyelvhasználatért. A polgári kezdeményezés célja a nyelvtörvényben foglalt pénzbírságok eltörlése – tájkoztatott kedden a SITA hírügynökség. Az aláírásokat decemberig, vagyis a nyelvtörvény módosításának második olvasatban történő megvitatásáig gyűjtik.

Az elsők között írta alá a petíciós ívet Peter Zajac /OKS/ parlamenti képviselő. A petíciós bizottság tagjai között van Grendel Lajos író, Hrubik Béla, a Csemadok elnöke, Grigorij Mesežnikov, a Közéleti Kérdések Intézetének elnöke, Miroslav Kusý politológus és Martin Porubjak rendező és Berényi József, az MKP elnöke.

Grigorij Mesežnikov politológus szerint az érvénybe lévő nyelvtörvény rossz. „A rossz törvény módosító javaslata nem elégséges“ – mondta Mesežnikov a SITA hírügynökségnek. Megemlítette, hogy közreműködésével készült egy elemzés a kisebbségi nyelvek és az államnyelv használatáról. A választások után felálló új kormány nem szüntette meg a rossz törvényt, maradtak benne nemkívánatos elemek. „Polgárként és szakértőként veszek részt a petíciós bizottság munkájában – tette hozzá a Közéleti Kérdések Intézetének elnöke.

„A Híd tudomásul veszi, hogy Szlovákiában aláírásgyűjtés indul a nyelvtörvény tervezett módosítása ellen. Sajnáljuk viszont, hogy az aláírásgyűjtés kezdeményezői az önkormányzati választási kampány marketingfogásaként kezelik az egyik legfontosabb demokratikus intézményt és nem tudatosítják, hogy a nyelvtörvény módosításának ebben az időszakban egyetlen alternatívája a Fico-féle nyelvtörvényváltozat, annak felügyeleti és büntető paragrafusaival együtt.” – áll a pártnak a SITA hírügynökséghez eljuttatott állásfoglalásában.

sita/para