2008 óta most először javult a szlovák demokrácia minősége

2010. október 14. - 12:35 | Belföld
Az IVO kutatóintézet szerint a javulás az új politikai vezetésnek és kormánynak köszönhető, amely a liberális demokrácia elvei szerint igyekszik gyakorolni a hatalmat.

Javult a demokrácia minősége 2010 harmadik negyedévében – az előző negyedévvel szemben 0,3 pontos az előrelépés. Az IVO közéleti kutatóintézet elemzői 3,1-es osztályzatot adtak a hazai demokráciának.

"2008 óta először jobb a demokrácia értékelése" – mondta el a mai sajtóértekezleten Grigorij Mesežnikov, az IVO munkatársa. A szakemberek a javulást az új politikai vezetés és a kormány javára írják, amely a konszenzuális liberális demokrácia elvei szerint igyekszik gyakorolni a hatalmat.

A szakemberek elemzése valamennyi területre kiterjed. Ezek szerint valamennyi megfigyelt területen javult a demokrácia minősége a harmadik negyedben, kivételt csak a médiák képeznek, ahol továbbra is tart a stagnáció. A demokratikus intézmények és a jogállam 3-as osztályzatot kaptak, ugyanilyen jegy illeti meg a törvényhozást, az emberi és a kisebbségi jogokat. A kormánykoalíció viszont nem következetes a törvényeket illetően, pedig ezért az előző kormányt többször bírálta. Az annak idején ellenzékben lévő mai kormánykoalíció bírálta a nyelvtörvény bírságait, ennek ellenére még nem szüntette meg azokat.

Az értékelésben a leggyengébb osztályzatot a független médiák kapták – 3,5-öt. Problémás a szakemberek szerint a kormányprogram is, a nagyobb változásokat csak felületesen és nem következetesen nevezte meg a koalíció. Egyrészt meghirdette a koncesszió eltörlését, a TASR transzformációját, de a részletek még mindig nem ismeretesek. Negatívan értékeli a Markíza televízió egy konfliktusokat közhírré tevő műsorának, a Tűznek (Paľba) megszűnését.

Martin Bútora főleg a Szlovákia külkapcsolataiban beállt pozitív változásokat értékeli. A jelenlegi kormány már nem stratégiai partnerként kezeli Oroszországot, mint az előző. Nagyra értékeli a kormány azon lépéseit, amelyeket a szlovák-magyar kapcsolatok fejlesztése terén tett. Szlovákia viszont lebecsülte „a politikai szolidaritás jelentőségét” az EU iránt, meggyőződése, hogy a görög kölcsön elutasításának még következményei lesznek. Az emberi és a kisebbségi jogok terén pozitív fejlődést hozhat az a tény, hogy a Most-Híd ott van a kormányban.

Az IVO Barométer értékelése 1-5-ig terjed, miközben a 2-es az EU és az Európa Tanács területén alkalmazott kritériumok szerint a demokrácia optimális szintjét tükrözi.

(SITA)