A gyermekgondozási segélyt szedők kétharmada jól jár?

2010. október 15. - 13:22 | Belföld
A szlovák parlament második olvasatba utalta a gyermekgondozási segély egységesítését előirányzó törvényjavaslatot.

A javaslat szerint jövő évtől a munka-, szociális és családügyi hivatalok egyenlő gyermekgondozási segélyt fognak folyósítani 190,1 euró összegben. A törvénymódosítás nem érinti azokat, akiknek már járt, vagy akinek év végéig hagyják jóvá a 256 vagy 164,22 eurós segélyt.

A minisztérium közlése szerint a változás a segélyt szedők kétharmada esetében pozitív lesz, ők mintegy 25 euróval többet kaphatnak. A fennmaradó szülőknek azonban kb. 66 euróval csökken az összeg. 

„Megszüntetjük a pótcsaládok és a rokkant gyereket nevelő családok diszkriminálását” – hangsúlyozta a munka- és családügyi miniszter, Jozef Mihál. Magasabb támogatást fognak kapni a gyermeknevelési szabadságuk egész idejére, ami a rokkant gyermekek esetében azok 6 éves koráig tart.

Jelenleg azok a szülők, akik gyermekgondozási okokból a gyermek kétéves koráig otthon maradtak, elvesztették kereseti bevételüket, és teljesítik a gyermekgondozási segély feltételeit, 256 eurót kapnak, majd két év elteltével a támogatás 164,22 euróra csökken. Ha a szülő nem teljesíti a gyermekgondozási segélyre vonatkozó feltételeket, a gyermek születésétől annak hároméves koráig 164,22 eurót kap. 

Jövő évtől a gyermeket nevelő szülő a segély mellett a gyermekgondozási segélyről szóló törvény értelmében munkát is vállalhat. A bevétellel járó tevékenységet bármilyen formában végezheti, ez nem lesz hatással a segély kifizetésére. A minisztérium javaslata szerint a gyermekgondozás maximális összegét 164,22 euróról havi 300 euróra emelnék – az összeget főleg a nehéz szociális körülmények között élők igényelhetik majd. 

SITA/para