Simon Zsolt cseh kollégájával tárgyalt

2010. október 21. - 17:00 | Belföld
Együttműködés a védjegyek megszerzésénél, élelmiszer-minőség, közös mezőgazdasági politika 2013 után, valamint az árvízzel kapcsolatos intézkedések is a szóba kerültek a szlovák és a cseh mezőgazdasági miniszter találkozóján.

Simon Zsolt és cseh kollégája, Ivan Fuksa csütörtökön találkoztak. Simon Zsolt közlése szerint Csehország számíthat Szlovákia támogatására a Karlovy Vary-i ostya (karlovarská oplátka) védelmével kapcsolatos kérvény benyújtásakor. Jelenleg Szlovákiával együttműködve négy kérvény is benyújtásra került a sült virsli (špekáčiky), a vadászszalámi (lovecká saláma), az iglói virsli (spišské párky), valamint a liptói szalámi (liptovská saláma) tradicionális termékek védelmére.

Az élelmiszerek minősége mindkét ország prioritásai közt szerepel. Ezen a területen a kulcsfontosságú témák közt szerepel nemcsak a termékek minőségi standardjainak biztosítása, de a nyilvánosság tájékoztatása is minőségi európai termékekről,valamint ezek propagációja.

Simon Zsolt elmondása szerint egyre elterjedtebb a szlovák minőségjel használata mellett az egész EU-ban elfogadott rendszer alkalmazása, olyan jelzések által, minthogy garantált hagyományos specialitás (zaručene tradičná špecialita), védett eredetmegjelölés (chránené označenie pôvodu) és védett földrajzi megjelölés (chránené zemepisné označenie).

A közös mezőgazdasági politikával kapcsolatban véleményük megegyezik a tekintetben, hogy elutasítják a nemzeti költségvetések társfinanszírozására vonatkozó javaslatot. Fuksa alapvető prioritásként kezeli, hogy igazságos feltételeket határozzanak meg minden EU-tagállam számára. Ez két ország közös érdeke.
„A közvetlen kifizetések modelljét preferáljuk, amely igazságos, effektív, egyszerű“ – közölte Simon. Hozzátette, a legfontosabb, hogy megmaradjon a közös mezőgazdasági politika kétpilléres modellje.
A két miniszter tanácskozása a V4 tagállamok találkozóján folytatódik november 8-9-én Pozsonyban.

-para-