Mikolaj szerint csak üres pufogtatás a felsőoktatási törvény

2010. október 22. - 13:42 | Belföld
Ján Mikolaj korábbi oktatásügyi miniszter (SNS) szerint vissza kellene vonni a felsőoktatási törvény módosítására tett koalíciós javaslatot. Szerinte szakmailag megalapozottabb módosítás kell.

Elmondta, nincs ellenére a zárómunkák közzététele az interneten, de még át kell gondolni. Úgy véli, szakértők bevonására is szükség van, mert ha az oktatásügyi tárca egyedül áll elő egy ilyen javaslattal, az csak üres pufogtatás.

Mikolaj véleménye szerint a parlament elé terjesztett javaslat árt a fiataloknak. Úgy véli, hogy akinek gyengébb a munkája és semmilyen újdonsággal nem szolgál, az gond nélkül közzétenné, ám akinek rengeteg munkája van benne és a dolgozat fontos információkat tartalmaz, az ezt nem szívesen cselekedné. Ott van ugyanis a rizikó, hogy az ő gondolatait mások ellopják. 

Peter Osuský (OKS), a Híd-frakció képviselője szerint ellenben a törvényjavaslat azt próbálja megoldani, hogy valakik könnyelműségből, lustaságból vagy más indokból ne másoljanak át teljes szövegeket. "A félrevezetésmentes, átláthatóságon és becsületességen alapuló kultúrának kellene vezetőnek lennie" - vélekedett. Hozzátette, ugyanakkor a munkák most is hozzáférhetőek a könyvtárakban, a probléma pedig létezik. Szerinte második olvasatban előkerülhetnek majd a törvényjavaslat hiányosságai, amikre megoldást kell találniuk. 

Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) képviselő szerint a módosítás nem változtat az egész rendszeren, mindössze megkönnyíti a nyilvános ellenőrzést azzal, hogy a könyvtár helyett az interneten lesznek közzétéve a dolgozatok. Zárszavában megköszönte az ellenzék megjegyzéseit ezzel kapcsolatban, például épp Mikolajét, aki felvetette, hogy mikor is lesznek közzétéve a munkák, megvédés előtt vagy után. 

SITA/para