Vágsellye a legnyitottabb önkormányzat, Dunaszerdahely és Komárom elégtelent kapott

2010. október 26. - 13:33 | Belföld

A Transparency International Slovensko egyetlen önkormányzatot értékelt 70 százalék fölöttire és A- osztályzatra az egész országban. Dunaszerdahely és Komárom is D+ osztályzatot kapott.

A szervezet projektet készített a nyitottság mérésére, főként az átláthatóság és a szabad információ hozzáférés szempontjából értékeltek. A Transparency International Slovensko a száz legnagyobb önkormányzatot vizsgálta, amelyek vonzáskörzetében 2,7 millió ember él. Nem csak a saját, de harmadik személy nevében is küldtek információs kérvényeket. Tizenegy területet értékeltek, pl. a számlák nyilvánosságra hozását, területrendezési tervek nyilvánosságát, lakáskiosztásokat, polgármesteri és képviselői vagyonbevallásokat.

A magyarlakta városok közül előkelő helyen végzett Rozsnyó, az ötödik lett 61 százalékos eredménnyel. Léva, 12. lett 51 százalékkal. Dunaszerdahely a 62., Nagymegyer a 67. lett a rangsorban 36 és 35 százalékos „teljesítménnyel”. Komárom valamivel nyitottabb és készségesebb az informálás terén, önkormányzatuk az 57. helyen végzett 38 %-kal. Galánta 94. lett 28 százalékkal. Őket megelőzte Rimaszombat (45. hely) és Párkány 39 százalékkal, ami az 50. helyre volt elegendő.

Sok helyütt azzal is gond volt, hogy a hivatalos válasz szerint a kért információ az internetes önkormányzati oldalon megtalálható, azonban gyakran ez csak hosszas, több mint két perces keresés után volt fellelhető, vagy egyáltalán nem. Így az aktív informáltság mindössze húsz százalékos volt.

Az elsőséget elnyerő Vágsellye után Besztercebánya és Martin végzett. Az utolsó helyeken pedig Aranyosmarót, Smižany és Krompachy osztozott.

Az eredményeket prezentáló szakemberek szerint ez a ranglétra csak elsődleges, teljes, részletes képet a könyvvizsgálat adna. Általában elmondható, hogy minél nagyobb egy önkormányzat, annál jobb eredményeket ért el a felmérésben. Legjobb osztályzatot a Zsolnai megyében található önkormányzatok kapták, legrosszabbat a Nagyszombat megyeiek.

A legnagyobb hiányosságok a telekeladásokkal kapcsolatos információhiány terén volt tapasztalható. 41 vizsgált önkormányzat használta az elektronikus közbeszerzést, 49-en viszont nem.

SITA/para