Slota: "Csehszlovákia létrejötte nem ünnep számunkra"

2010. október 29. - 12:04 | Belföld
Ján Slota szerint inkább a csernovái tragédiát kellene emléknappá nyilvánítani, és nem az 1. Csehszlovák Köztársaság létrejöttének napját.

„Masaryk eléggé ellentmondásos személyiség a történelmünkben. Érdemei vannak abban, hogy az önálló Csehszlovákia létrejött, de ez leginkább Milan Rastislav Štefániknak volt köszönhető” – mondta Slota pénteki sajtótájékoztatóján. Az SNS elnöke azt is elmondta, hogy Masary Edvard Benešnek köszönhetően lett az első köztársasági elnök. Szerinte Beneš volt az, aki elintézte, hogy Štefánikot meggyilkolják.
"Ez egy olyan dolog, aminek vissza kéne bennünket tartania az első Csehszlovák Köztársaság személyiségeinek dicsőítésétől" – jelentette ki.

Slota azt állítja, hogy terjeldelmes vallomás volt a birtokában azoktól, akik lőttek vagy szemtanúi voltak Štefánik repülőgépe lelövésének. Beneš beszélgetése is a rendelkezésére állt, amit Štefánik lelövésével kapcsolatban folytatott ismeretlen személyekkel. Ezeket az anyagokat 11 éve az Szlovák Tudományos Akadémia rendelkezésére bocsátotta, de onnan titokzatos módon eltűntek.

„Štefánik tüske volt Beneš és sajnos Masaryk szemében is. Azért küldték őt a keleti frontra, hogy ne legyen beleszólása az első csehszlovák köztársasági elnök kinevezésébe. Nem kétlem, hogy Beneš megölette Štefánikot. Már a földön lelőtte egy cseh katonatiszt” – jelentette ki, mondván, hogy egy gyilkost ne ünnepeljünk.

Masaryk Slota szerint nem viselkedett félig szlovákként, szerinte nem bírta felfogni, hogy a szlováknak önálló nyelvnek kell lennie, ezért nem kellene őt piedesztálra emelni. A szlovák történelem olyan óriásaival kellene foglalkoznunk, mint amilyen Svätopluk volt.

(SITA)