Pandora szelencéjét nyitogatja az OKS és Matovič?

2010. október 30. - 10:02 | Belföld
Az OKS Híd frakcióban résztvevő négy parlamenti képviselője úgy gondolja, hogy az lenne a legjobb, ha a Koalíciós Tanács ülésein egyikük részt vehetne. Ha viszont ők, akkor Igor Matovič is akar.

Ondrej Dostál, Peter Zajac, Peter Osuský és František Šebej az OKS képviselői. "Ez a mi nézetünk, amelyet már a választási ciklus elején megfogalmaztunk, ám akkor nem hagyták jóvá. Ennek ellenére tovább is így gondoljuk" - fogalmazott Ondrej Dostál.

"Már harmadszor hallok erről a választások óta. Megkérdeztük a koalíciós partnereket, de nem egyeztek bele" - válaszolt Bugár Béla, a Híd elnöke. Nem ért egyet azzal sem, hogy a KT ülésén a Híd egyik képviselője helyett menjen az OKS egyik tagja. "A koalíciós tanácskozásokra jár a pártelnök, a miniszteri és a képviselői frakció elnöke" - mondta.

Az OKS bírálta, hogy Stanislav Janiš az SDKÚ-ból Dobroslav Trnkát jelölte a főügyész pozíciójára. Dostál úgy nyilatkozott, amennyiben őt újraválasztják, az OKS változtat koalícióbeli szerepén. 

Peter Osuský szerint nem létszükséglet, hogy részt vegyen valamelyik tagjuk a KT ülésein, de jót tenne a koalíciónak, ha mind az öt pártja tudná követni a döntéseket. Ők Peter Zajacot, pártjuk elnökét delegálnák.

A parlamentben van még egy négytagú csoport, amely nem képviselteti magát a tanácsokon. Az Egyszerű Emberekről van szó, amelynek vezetője, Igor Matovič elmondta, hogy bár nem vágynak arra, de ha Dostálék részt vehetnének, akkor ők is szeretnének részt venni a tanács ülésein. 

Jozef Kollár, az SaS frakcióvezetője szerint tartania kellene mindenkinek magát ahhoz, amit a választások hoztak, amelyet követően csak négy párt írta alá a Koalíciós Szerződést.  "Feleslegesen nyitogatják Pandora szelencéjét" - jelentette ki.

Sme.sk/para