Nem akarják, hogy az Állatorvosi Egyetem rektora újra a volt ŠtB-s ügynök legyen

2010. november 5. - 11:30 | Belföld
KASSA – Valami nincs rendben a kassai Állatorvosi Egyetem háza táján. A napokban megjelent a városban néhány óriásplakát, mely a jelenlegi rektor ŠtB-s múltját feszegeti, és arra utal, hogy ilyen ember ne töltse be ismét ezt a pozíciót. Az alkalmazottak és diákok félnek megszólalni az ügyben. November 25-én 4 évre ismét rektort választ az akadémiai szenátus.

„Nem akarunk ŠtB-s ügynököt rektornak” – áll az egyik óriásplakáton a kassai Állatorvosi Egyetem közelében. Az óriásplakáton Emil Pilipčinec, a jelenlegi rektor neve és állítólagos egykori fedőneve („Blatný“) is fel van tüntetve. Az, hogy a rektornak ŠtB-s múltja van, a Nemzeti Emlékezet Hivatalának (ÚPN) honlapjáról is kiderül. Pilipčinec ismét rektor szeretne lenni, ami a jelek szerint többeket zavar, ám az alkalmazottak és diákok nem szívesen beszélnek az ügyről. Információink szerint négy ilyen óriásplakát került Kassa utcáira, ebből azt a kettőt, amely az egyetemhez legközelebb van, már valaki bemázolta. Emil Pilipčinec állítja, nem tudja, kik rendelhették az óriásplakátokat, ahogyan azt sem tudja, kik festették le.

„Biztosan összefügg az akció azzal, hogy közelednek a rektorválasztások az egyetemen. Negyedik éve vagyok rektor az akadémiai szenátus támogatásával. A diákoknak biztosan nincs köze az ellenem folyó kampányhoz, esetleg valaki fel akarhatja használni őket valamire. Úgy tűnik, valaki pánikba esett, hogy mi lesz akkor, ha engem ismét megválasztanak. Én senkinek nem ártottam. Tárgyalni fogok az ügyvédekkel. Nekem a prioritásom az, hogy felkészüljek a rektorválasztásra. Azt sem tudom, kik jelentkeztek még a pozícióra, de nem hiszem, hogy közülük lenne valaki. Valakit zavar, hogy az egyetem érdekeit védem. Azok, akik ezt csinálták félnek, hogy mitől, majd kiderül.” – nyilatkozott lapunknak Emil Pilipčinec, aki hozzátette, nem merült fel benne, hogy visszalépjen jelöltségétől, mivel környezete is elítéli az egész akciót.

Ennek némileg ellentmond annak az egyetemi oktatónak a véleménye, aki nem vállalva nevét közölte lapunkkal, régóta nem létezik akadémiai szabadság az intézményben. Elmondása szerint a rektor döntéseinek hátterében egy, a rektor közvetlen környezetében dolgozó ember áll. Mint mondta, a rektorváltás jót tenne az egész egyetemnek, de tudomása szerint a 14 fős akadémiai szenátus – mely eldönti, ki vezetheti a következő négy évben az egyetemet – négy tagjának ugyancsak ŠtB-s múltja van.

Új Szó/para

Címkék: dokumenty Štb, StB