VALKO-GYILKOSSÁG: Lánya és volt felesége találta meg a szíven lőtt ügyvédet

2010. november 9. - 14:43 | Belföld

Ernest Valko meggyilkolt ügyvéd holttestét a lánya és volt felesége találta meg november 8-án 22.45-kor – jelentette be ma Jaroslav Spišiak rendőrkapitány. Az egyik legismertebb szlovák ügyvéd volt, akinek politikai színezetű perekhez is köze volt.

Ernest Valkót Pozsonyhoz közeli, limbachi házában lőtte le ismeretlen tettes keddre virradó éjszaka. A gyilkosságot a Szervezett Bűnözés Elleni Osztály vizsgálja – jelentette be Jaroslav Spišiak sajtótájékoztatón. Szavai szerint az ügyvédet egy lövéssel gyilkolták meg, Spišiak tájékoztatása szerint a gyilkosság valamikor a 18.47 és 22.45 között történt. A golyó a szívet és a tüdőt roncsolta, és a lapocka alatti részen hagyta el az áldozat testét. Bár az orvosi segítség gyorsan érkezett, a Szlovákiában sztárügyvédnek számító férfi életét már nem sikerült megmenteni. Az ügyvéd holttestét a lánya és volt felesége találta meg november 8-án 22.45-kor. A házat késő este kereste fel az ügyvéd volt felesége és lánya, mert gyanússá vált számukra, hogy a férfi nem veszi a telefont. Holttestére az épületben bukkantak rá.

A belügyminiszter Daniel Lipšic a nyilvánosság türelmét kérte és kijelentette, hogy csak olyan információkat adnak, amely nem befolyásolja a nyomozást.

A belügyminiszter elmondta, Valko a kollégája és a barátja volt, és nem kapott tőle jelzést arról, hogy aggódna az életéért.

Parlamenti pártok, alkotmánybírák és intézményvezetők fejezték ki részvétüket a meggyilkolt ügyvéd hozzátartozóinak.

Valko 1992-ben a Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság Alkotmánybíróságának volt az elnöke. “A föderális alkotmánybíróság első elnökének meggyilkolása, a jeles szlovák ügyvéd és barát, Ernest Valko elhalálozása megrázta az egész cseh ügyvédi közösséget, és sajnálatos, hogy még a demokratikus jogállami környezetben sem kizárható az ilyen szörnyű bűntett. Bízom benne, hogy a szlovák szervek maximális erőfeszítést tesznek a bűntény kivizsgálására és a tettesek elfogására” - nyilatkozta Pavel Rychetský, a cseh ügyvédek egyesületének vezetője.



Ugyancsak részvétét fejezte ki az IVO – Társadalomkutató Intézet nevében Ján Bartoš. Valko az IVO munkatársa és felügyelőtanácsának tagja volt hosszú éveken át.

SITA/Független Hírügynökség/para