Önkormányzati választások: Ellenőrizzük okmányaink érvényességét!

2010. november 12. - 12:18 | Belföld
A rendőrség a november 27-én esedékes önkormányzati választások előtt arra figyelmezteti a választópolgárokat, hogy ellenőrizzék személyazonossági okmányuk érvényességét, ugyanis azzal kell magukat igazolniuk a választási bizottság előtt.

Szlovák állampogárok esetében a személyazonossági igazolvány, külföldi állampolgárok esetében pedig a tartózkodási engedély bemutatása kötelező a választási bizottság előtt.

„Szükség esetén még időben új okmányt kell készíttetni” – mondta a SITA hírügynökségenek Denisa Baloghová rendőrségi szóvivő. A rendőrség az igazolványt rendszerint 10 napon belül elkészíti, a kiadás törvényes határideje 30 nap.

A helyhatósági választások idejére a rendőrség biztonsági intézkedéseket foganatosít, hogy ne kerülhessen sor rendbontásra. Különösen ügyelnek a választási helyiségek és a Központi Választási Bizottság székhelyének biztonságára. A választási helyiségek környékén nemcsak a rendfenntartók, hanem a bűnügyi nyomozók is ügyelni fognak a biztonságra, és szükség esetén egyéb rendőri alakulatok is készen állnak a mozgósításra.

Az önkormányzati választásokon minden szlovákiai lakos részt vehet. Ennek feltétele az, hogy az adott községben állandó lakhellyel rendelkezzen.

(SITA)