21 éve történt a bársonyos forradalom

2010. november 17. - 11:43 | Belföld
Szlovákia-szerte ma ünneplik a szabadságért és demokráciáért folytatott harc napját. 1989 november 17-ike a történelmi események naptárában a csehszlovákiai bársonyos forradalom kezdete, amely a kommunista rendszer összeomlásához vezetett.

1989-ben a prágai diákok ezen a napon az 50 évvel azelőtti, 1939. november 17-ei eseményekről akartak megemlékezni. A prágai Národní třídán felvonulók elleni durva rendőri fellépés a nyilvánosság felháborodását váltotta ki, és tiltakozó megmozdulások kezdődtek.

A csehszlovákiai egyetemisták és főiskolások sztrájkjához csatlakoztak a színészek is. November 20-ika és 26-ika között országszerte százezres tüntetések voltak. Megalakult a csehországi Občianske fórum (OF) és a szlovákiai Verejnosť proti násiliu (VPN) civil kezdeményezés. November 24-én lemondott Csehszlovákia Kommunista Pártja Központi Bizottsága főtitkára, Miloš Jakeš. 27-én a demokratikus követelményeket támogatandó általános sztrájk kezdődött.

November 29-én a Szövetségi Gyűlés törölte az alkotmányból a párt vezető szerepére vonatkozó cikkelyt. December 3-án kommunista többségű (16:5) új kormány alakult, amelyet azonban a nyilvánosság nem fogadott el. December 10-én Gustáv Husák köztársasági elnök kinevezte a „nemzeti egyetértés” kormányát (10 kommunista, 11 nem kommunista miniszterrel), amelynek élére Marián Čalfa került. Husák ugyanaznap lemondott, és 1989. december 29-én Václav Havelt választották meg Csehszlovákia köztársasági elnökének.

(SITA)