Aki plágiumra készül, az már most gondolja meg...

2010. november 17. - 13:45 | Belföld
Szigorodnak ugyanis a főiskolai és egyetemi záródolgozatokkal kapcsolatos feltételek. A kormány jóváhagyta Miroslav Beblavý, Martin Poliačik, Peter Osuský és Jana Žitňanská javaslatát.

A parlamentben legutóbb már második olvasatba utalták a felsőoktatási törvény módosító javaslatát, amely alapján az már jövő május 1-jével hatályba lépne. A kormány annyit javasolt, hogy a dátumot tolják ki szeptember 1-re.

Amennyiben a következő parlamenti plénumon véglegesen jóváhagyják a javaslatot, akkor a hatályba lépését követően a hallgatóknak kötelezően bele kell egyezniük, hogy záródolgozataikat közzétegyék az interneten. Ez lesz ugyanis a feltétele, hogy a végzős hallgató megvédhesse munkáját. Kivételt képeznek majd azok a habilitációs munkák, amelyeket könyv formájában adtak ki, és nyilvánosan hozzáférhetők. 

Eugen Jurzyca oktatásügyi minisztériuma ezzel szeretné csökkenteni a plágium lehetőségét. A törvény hatályba lépésétől a bakalár-, diploma-, disszertációs, és habilitációs munkákat egy egységes weboldalon közzéteszik. 

Már ma is kötelező a hallgatóknak egy másolatot leadniuk záródolgozataikból az egyetemi könyvtáraknak. A minisztérium nem tervezi a törvényt visszamenőlegesen alkalmazni, így csak azokat érinti majd, akik a hatályba lépés után adják le diplomamunkájukat. Mivel az iskolák már jelenleg is átfuttatják a munkákat egy rendszeren, amely ellenőrzi eredetiségüket, így a tárcavezető közlése szerint minimális invesztícióra van szükség.

Több ellenzéki képviselő is bírálta a parlamentben a javaslatot. Andrej Kolesík (Smer-SD) állítja, a javaslattal csak az a céljuk a beterjesztőknek, hogy közismert személyiségeket lejárassanak a bulvár előtt, egyszersmind magukat prezentálják a médiának. Ján Mikolaj (SNS) volt oktatásügyi miniszter pedig úgy véli, a javaslat kevéssé megalapozott és átgondolatlan.

Nem tetszik a javaslat a Szlovák Rektori Konferenciának sem, amely szerint némely szakdolgozat olyan eredményeket tár fel, amelyek nagyobb védelmet igényelnek, minthogy azokat nyilvánosan közzétegyék az interneten. Néhány cég például nem szeretné, ha azokat az adatokat, amelyeket megadnak a hallgatóknak, az interneten is közzétennék. Szélsőséges esetekben ezek bírósági pereket is vonhatnak maguk után. Libor Vozár, a konferencia elnöke megjegyezte, hogy némely művészeti karon a zárómunkát olyan művészeti alkotás jelenti, amelyet technikailag nem lehet közzétenni az interneten.

SITA/para