Népszámlálás: Arra is rákérdeznek, milyen nyelven beszélünk leggyakrabban

2010. november 19. - 15:22 | Belföld
A jövő évi népszámlálást, melynek részletes leírása már megjelent a Törvénykönyvben, nagy újítások fogják jellemezni.

Az emberek először tehetik meg, hogy a papír kérdőívek helyett elektronikus formában adják meg az adataikat. „Nemzetközi szempontból a jövő évi nepszámlálás különlegessége, hogy az Európai Parlament és az Európa Tanács rendelkezése értelmében a tagállamokban a népességet, házakat, lakásokat ugyanazon, illetve rendkívül hasonló kérdések szerint fogják felmérni, illetve megszámlálni” – mondta Zuzana Štukovská a Statisztikai Hivatal népességi főosztályáról.

A három népszámlálási ív (A – a lakos adatai; B – a lakás adatai; C – a ház adatai) összesen 52 kérdést tartalmaz. Nagy újdonságnak számít az állandó lakhely mellett annak a feltüntetése, hogy a lakos általában hol tartózkodik. Arról a helyről van szó, ahol az év legnagyobb részét, tehát ahol a nappalokat és az éjszakákat leggyakrabban tölti. A mutató megállapításának az a célja, hogy a tagállamok lakosainak valós számát megállapítsák. „A megszokott lakhely adatainak alapján módunkban áll majd megállapítani Szlovákia lakosságának valós számát” – jelentette ki Štukovská, s hozzátette, hogy ez az adat különösen fontos az olyan községek számára, amelyek a bejelentett állandó lakosok száma alapján kapják a támogatást, ami igen gyakran más, mint a valóságban.

A lakásra vonatkozó kérdések körét szűkítették, ám újdonság lesz a házfelújításra vonatkozó adat kitöltése. A leggyakrabban használt nyelvre is rákérdeznek. Mivel ezeket az adatokat semmilyen más forrásból nem lehet megszerezni, a népszámlálás az egyetlen módja annak, hogy az ország demográfiai és szociális fejlődéséről képet kapjunk. Az, hogy a kérdésekre mindenki hiánytalanul és helyesen válaszoljon, minden polgár törvényes kötelessége.

SITA/para