Új elnök a Matica Slovenská élén

2010. november 20. - 19:57 | Belföld
A Matica Slovenská turócszentmártoni (Martin) közgyűlésén a több mint négyszáz küldött Marián Tkáč, a Szlovák Nemzeti Bank volt elnökhelyettese személyében új elnököt választott a legrégebbi nemzeti intézmény élére.

Tkáč a Matica elnökeként fiatalokkal akarja bővíteni a szervezet sorait, a taglétszámot csaknem a duplájára emelné, és az intézménynek vissza szeretné adni a társadalomban egykor betöltött, őt megillető rangját. „Kötelességünk nekünk, a Maticának és nekem személyesen, hogy megfelelő formában magunk oldalára állítsuk a fiatalokat , hogy tudják, hogy a Matica létezik. Személyes ambícióm, hogy a Maticának hamarosan 100 ezer tagja legyen, és hogy a Matica név szent legyen. Minél rövidebb időn belül találkozni szeretnék valamennyi parlamaneti politikai párt képviselőivel, ninden akadémiai vezetővel, megyei vezetővel és a nagyobb városok és falvak polgármestereivel, és mindenkinek felajánlom a Maticában való tagságot” – mondta

Szerinte a Nemzeti Kinccsel, a Matica Slovenská Alapítvánnyal vagy a befektetői részvényszövetkezettel kapcsolatos visszás kérdéseket a volt elnöknek, Jozef Markušnnak kell megoldania. Markuš a Matica Slovenká Alapítványa választmányának továbbra is az elnöke maradt. „A részvényszövetkezetben nekem magamnak is ezer euróm van. Meg fogjuk oldani. Határozatot fogadtunk el mindazzal kapcsolatban, ami történt, és hogy a Matica mennyire angazsált a benne. A Matica ugyanis annyira nem érdekelt a dologban, többnyire Maticán kívüli szubjektumokról van szó, amelyeknek a nevében benne van a Matica megnevezés. Például a Matica alapítványnak sincs semmi köze a Maticához, csupán annyi, hogy a volt elnök a vezetője. Markuš 2015-ig van megválasztva, és bizonyára mindent megtesz a problémák megoldásáért. Persze, ebben mi is segítünk majd, igyekszünk a veszteséget a minimálisra csökkenteni” – mondta a Matica új elnöke.

A Matica volt vezetését az utóbbi időben több kritika is érte az átláthatatlan, ellenőrizetlen gazdálkodás miatt. A szlovákok által 15 év alatt összegyűjtött Nemzeti Kincsből több mint háromnegyed milliót a veszteséges Szlovák Befektetési Részvényszövetkezetbe fektettek.

Az elnöki tisztségre Tkáčon kívül a volt elnök, Jozef Markuš és a Matica információs központjának igazgatója, Ľubomír Kraľovanský is pályázott. A meghívott 462 tagból 415 volt jelen, és Tkáčot 213 szavazattal titkos szavazáson már az első körben megválasztották. Markuš 124, Kraľovanský pedig 67 szavazatot kapott.

sita/para