Népszámlálás: A lakosság több nemzetiség közül választhat, mint korábban

2010. november 22. - 17:01 | Belföld
Az ország lakossága a 2011-es népszámláláskor több fajta nemzetiségi hovatartozás közül választhat, mint 2001-ben.
Míg 10 évvel ezelőtt a szlovák, magyar, roma, cseh, ruszin és ukrán, esetleg az „egyéb” hovatartozás közül választhattak az emberek, a jövő évi nyomtatvány 14 nemzetiséget sorol fel. Ezek: a szlovák, magyar, roma, ruszin, ukrán, cseh, német, lengyel, horvát, szerb, orosz, zsidó, morva és bolgár – mondta a SITA hírügynökségnek Zuzana Štukovská, a Statisztikai Hivatal munkatársa.

Bővül az anyanyelv meghatározásának a lehetősége is. Míg az előző népszámláláskor hat lehetőség közül választhatott a lakosság, az idén ehhez további öt adódik. S így a szlovák, magyar, roma, ruszin, ukrán, cseh, német, lengyel, horvát, bolgár és a jiddis közül választhatja ki mindenki a saját anyanyelvét. De a nemzetiséghez hasonlóan megmarad az „egyéb” kategória is. Újdonságnak számít majd a nyilvánosan illetve otthon leggyakrabban használt nyelvre vonatkozó kérdés. A válaszokból pedig kiderül, hogy az emberek az anyanyelvüket avagy más nyelvet használnak-e leggyakrabban.

A szlovákiai lakosok, házak és lakások összeszámlálására 2011. május 21-én kerül sor. Ez a legkiterjedtebb statisztikai felmérés nemcsak az ország területén élők létszámának alakulásáról ad képet egy évtized leforgása alatt, hanem a lakosság demográfiai, kulturális, iskolázottsági, szociális és gazdasági helyzetéről is. A Statisztikai Hivatal számára érdekes lesz pl. a lakások és házak számának illetve a lakhatósági körülményeknek az alakulása. A népszámlálásnál fontos a lakosság együttműködése, ezért a Statisztikai Hivatal arra törekszik, hogy mindenkit meg tudjon szólítani.

SITA/para