Fegyverviselés: NEM az ötévenkénti pszichotesztekre

2010. november 23. - 15:01 | Belföld

A parlament védelmi és biztonsági bizottsága kivette a fegyvertartási törvényből az ötévente kötelező pszichoteszteket, amelyet a módosítás szorgalmazója, Daniel Lipšic belügyminiszter viszont alapvetőnek tart.

A belügyminisztérium által kidolgozott törvényjavaslat előírja a fegyvertartási és -viselési szabályok esetében az ötévenkénti pszichológiai vizsgálatot. A szigorítási terveket még a pozsonyi ámokfutó esete után jelentette be a belügyminiszter, aki szerint a szigorítás kulcseleme a rendszeres vizsgálat.

Martin Pado, a parlamenti bizottság ülésén azzal érvelt a szigorítás ellen, hogy pontosítani kellene, kire vonatkozzon. „Külön kellene kezelni azokat, akiknek fegyvertartási engedélyük van, és azokat, akiknek automata és egyéb fegyvereik vannak. Mivel másfél hónapja nem kértek ez együttműködésemből a belügyminisztérium törvényelőkészítő műhelyében, az ötévenkénti pszichotesztek teljes eltörlését szorgalmaztam” - nyilatkozta Pado (SDKÚ).

„Ha nem zavar bennünket, hogy a sofőröknek ötévente pszichológiai vizsgát kell tenniük, akkor miért lenne baj, ha a fegyvertartási engedéllyel rendelkező személyek esetében is hasonlóképpen kelljen eljárni?” - tette fel a kérdést a belügyminiszter. Szerinte a rendszeres ellenőrzés csökkentheti a dévényújfaluihoz hasonló esetek valószínűségét, amikor is a pozsonyi vérengzés során egy személy kiirtotta a szomszédjait, majd az utcán is lövöldözni kezdett mindenre, ami mozgott. Lipšic azt állítja, érti a vadászok és sportlövészek aggályait, és hogy saját érdekeiket védik, de szerinte kell lennie valakinek, aki a félőrültektől védi meg a vétlen áldozatokat. „Nekünk kell ennek lenni és a parlamentnek” - mondta.


S/para