Rács mögé zárják a TopInvest ügyvezetőit

2010. november 25. - 18:24 | Belföld
A besztercebányai fellebbviteli kerületi bíróság megerősítette a Besztercebányai Járásbíróság idén májusban hozott ítéletét: a TopInvest pénzügyi szolgáltató két ügyvezetőjét, Ján Hámorskýt és Peter Ragányt, akik 156 személy sérelmére elkövetett csalással 900 ezer euró (27 millió korona) kárt okoztak, hét, illetve hat év börtönre ítélte. Az ítélet jogerős.

Az ítélet szerint a 47 éves, abaújszinai (Seňa) Ján Hámorský és a 49 éves kassai (Košice) Peter Ragány 1998 júniusában alapította meg a besztercebányai székhellyel működő TopInvestet, később pedig annak kassai fiókját, amelyet Ragány vezetett. A pénzügyi szolgáltató magas, 12-42 százalékos kamatot kínált a befektetőknek. Ily módon 156 polgártól legalább 893 ezer eurót (26,8 millió korona) csaltak ki, de pénzt azonban csak néhányan kaptak, a legtöbben hoppon maradtak. A váltókkal azután kezdtek el üzletelni, hogy más vállalkozásuk nem sikerült. Erre az üzletre Ragány rokonsága is ráfizetett, ők hat millió koronát fektettek be a vállalkozásba.

A 47 éves Hámorskýra és a két évvel idősebb Ragányra a börtönbüntetésen kívül 30-30 ezer euró pénzbírságot is kirótt a bíróság, s öt évre eltiltotta mindkettőjüket a vállalkozástól.

SITA/para